Ο κ. Άδωνις, Υπουργός της Υγείας ανακάλυψε ότι τρία στα τέσσερα Ογκολογικά Φάρμακα που χρησιμοποιούν οι Ογκολογικοί Ασθενείς δεν τους χρειάζονται.
Τα παίρνουν καταχρηστικά και σε βάρος της Οικονομίας μας. Ιατρικές γνώσεις δεν αναφέρονται στο Βιογραφικό του κ. Άδωνι εκτός από το γνωστό Νανογιλέκο που διαφήμιζε και πουλούσε τον Νοέμβρη του 2017 που ήταν δια «Πάσαν Νόσον».
Την δήλωση αυτή την έκανε σε μια εκδήλωση των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών στην Τρίπολη, είπε δηλαδή, ότι τα τρία τέταρτα των ογκολογικών θεραπειών που έχουν συνταγογραφηθεί δεν χρειάζονταν και οι γιατροί που τα έχουν συνταγογραφήσει ντρέπονται να το πουν».
Η αναστάτωση που προκλήθηκε στους Ογκολογικούς ασθενείς από τη δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ήταν τεράστια. Ευτυχώς η Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτή η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σ’ όλες τις καθιερωμένες και καινοτόμες θεραπείες.
Την δήλωση αυτή η (ΕΟΠΕ) την έκανε απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού. Απαντώντας στην ουσία στις καταγγελίας περί υπερβολικής συνταγογράφησης, η ΕΟΠΕ δήλωσε ότι «θεωρεί πως η χρήση των ογκολογικών φαρμάκων από τους παθολόγους ογκολόγους γίνεται με ορθολογικό τρόπο, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών μας και σε εφαρμογή των διεθνών και ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχουν δημοσιευθεί και επικυρωθεί από την Πολιτεία».
Θεματοφύλακες της σωστής ογκολογικής φροντίδας αποτελούν μόνο οι ογκολόγοι της χώρας. Η δέσμευση του Υπουργού στην ίδια εκδήλωση για τη δημιουργία στα Νοσοκομεία Ογκολογικών Συμβουλίων είναι στην ορθή κατεύθυνση γιατί με τον τρόπο αυτό όλοι οι Καρκινοπαθείς θα τύχουν της ορθής θεραπείας, η οποία θα καθορίζεται από το Συμβούλιο και θα εποπτεύεται από αυτό.
Είναι σίγουρο ότι με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθεί και υπερσυνταγογράφηση που πρέπει να ήταν ο στόχος της δήλωσης του Υπουργού. Με το άρθρο 135 του Νόμου 4052 του 2012 είχε καθοριστεί η δημιουργία Ογκολογικών Συμβούλιων.
Στο Νοσοκομείο της Καβάλας μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε, φαντάζομαι τώρα θα δημιουργηθεί, είναι απαραίτητο για την σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας. Στις σύγχρονες Ογκολογικές Μονάδες η αντιμετώπιση ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο δεν αποτελεί πια αντικείμενο ενασχόλησης ενός ιατρού ή μίας ειδικότητας αλλά ομάδας λειτουργών υγείας που καλύπτουν πολλαπλά πεδία.
Η βασική σύνθεση του Ογκολογικού Συμβούλιου περιλαμβάνει Παθολόγο Ογκολόγο, Χειρουργό, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο και Παθολογοανατόμο. Σημαντική είναι η συμβολή του ακτινολόγου, του γαστρεντερολόγου, του Πνευμονολόγου κατά περίπτωση και εφόσον είναι διαθέσιμοι, του ψυχολόγου, του φαρμακοποιού, του διατροφολόγου, του εξειδικευμένου νοσηλευτή καθώς και αντιπροσώπου των ασθενών.
Κάθε περιστατικό που διαγιγνώσκεται με καρκίνο πρέπει να συζητείται στο ογκολογικό συμβούλιο με σκοπό το σχεδιασμό της βέλτιστης θεραπευτικής και υποστηρικτικής αγωγής. Η απόφαση κοινοποιείται στον ασθενή και καταγράφεται στον ιατρικό του φάκελο.
Εύχομαι η ανακάλυψη του Υπουργού να μείνει εκεί και να μην υλοποιηθεί με την απομάκρυνση αναγκαίων φαρμάκων όπως σαφώς καθορίζονται από την ΕΟΠΕ.
Παναγιώτης Φώτου