Στη Θάσο για ελέγχους σε ταβέρνες και εστιατόρια ήταν την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν- κατασχέθηκαν- καταστράφηκαν 150 κιλά κατεψυγμένα τρόφιμα. Ανάμεσα σε αυτά αστακοί και συναγρίδες! Δεν είχαν την προβλεπόμενη από το νόμο σήμανση. Ήταν με λίγα λόγια άγνωστης προέλευσης και ταυτότητας κι είχαν μια «διαδρομή» που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί.
Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα βρέθηκαν σε ένα κατάστημα. Συνολικά ελέγχθηκαν 17 επιχειρήσεις, στον Λιμένα και στην περιοχή Παναγίας- Ποταμιάς. Υπήρξαν φυσικά και άλλες μικρότερης σημασίας παραβάσεις όπως επίσης κι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν με τρόπο ικανοποιητικό. Για τους παραβάτες θα υπάρξει πρόστιμο, όχι όμως μήνυση. Τέτοια δεν προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία.
Κατάσχεση τροφίμων στη Θάσο
Στη Θάσο ήταν όλη την ημέρα την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο ελεγκτών της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως σε εστιατόρια και ταβέρνες στον Λιμένα, την Παναγία και την Ποταμιά. Ελέγχθηκαν λιγότερα μπαρ- καφετέριες.
Από τους ελέγχους (17 συνολικά) προέκυψε κατάσχεση τροφίμων βάρους 150 κιλών, τα οποία δεν είχαν την προβλεπόμενη από το νόμο σήμανση. Από τα συνοδευτικά έγγραφα δεν προέκυπτε η ταυτότητα του προϊόντος και η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να εντοπιστεί στον καταψύκτη της κάθε επιχείρησης. Τα τρόφιμα αυτά καταστράφηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 100 κιλά τρόφιμα εντοπίστηκαν σε μία μόνο επιχείρηση. Ανάμεσα σε αυτά που καταστράφηκαν ήταν (κατεψυγμένοι) αστακοί και συναγρίδες!
Οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας έγιναν με τα συνήθη προβλήματα. Το προσωπικό της υπηρεσίας είναι περιορισμένο, κινείται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα κι έτσι αμέσως γίνεται γνωστή η παρουσία του. Στη συνέχεια ο ένας επαγγελματίας ειδοποιεί τον συνάδελφο του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Σε βάρος των παραβατών θα υπάρξει πρόστιμο, όχι όμως ποινική διαδικασία. Οι ελεγχόμενοι επαγγελματίες δέχθηκαν τους ελεγκτές αδιαμαρτύρητα.
Από τους ελέγχους και στη Θάσο προέκυψε το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων (ειδικά στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές) προμηθεύονται ψάρια από ερασιτέχνες ψαράδες ή περιστασιακούς ψαροντουφεκάδες. Όλη αυτή η συναλλαγή και διαδικασία είναι «μαύρη», ανακύπτει μείζον ζήτημα φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια τα ίδια αλιεύματα μπαίνουν στον καταψύκτη με αποτέλεσμα όταν εντοπιστούν από ελεγκτή, να μην έχουν καμία σήμανση. Κρίνονται ακατάλληλα και κατάσχονται. Η Διεύθυνση Υγείας επαναλαμβάνει ότι η προμήθεια τροφίμων (και ψαριών φυσικά) πρέπει να γίνεται από καταστήματα που εκδίδουν τιμολόγια ενώ στα ψάρια υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή της Ιχθυόσκαλας.
Στον έλεγχο που έγινε στη Θάσο βρέθηκαν επιχειρήσεις που λειτουργούσαν προσαρμοσμένες στο νόμο, στις οποίες οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Σε τρεις επιχειρήσεις υπήρξαν τα προβλήματα με τα τρόφιμα που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Αλλού βρέθηκαν καταψύκτες σε ακατάλληλα σημεία των επιχειρήσεων, καταψύκτες με μη σωστή θερμοκρασία κτλ. Οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας πρόκειται να συνεχιστούν τόσο στη Θάσο όσο και στο χερσαίο τμήμα του Νομού.