Dark Mode Light Mode

Τρώνε όλοι: Κλέβουν φαγητά από τα σούπερ μάρκετ για τα να δώσουν στους φτωχούς

Ακτιβιστές από την Everybody Eats, μια οργάνωση που καταπολεμά την επισιτιστική φτώχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα περιστατικό κλοπής τροφίμων που έλαβε χώρα στην τραπεζαρία ενός σούπερ μάρκετ στο Chorlton-cum-Hardy του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με αναφορές, τα προϊόντα που αφαιρέθηκαν δωρίστηκαν στη συνέχεια σε τοπικές τράπεζες τροφίμων. Μερικοί από τους ακτιβιστές ήταν ντυμένοι σαν τον Ρομπέν των Δασών, σύμβολο κοινωνικής δικαιοσύνης. Παρά το ότι το γεγονός αναφέρθηκε, δεν υπήρξαν συλλήψεις, αν και η αστυνομία του Ευρύτερου Μάντσεστερ γνωρίζει το περιστατικό.

Οι ακτιβιστές έχουν ανακοινώσει την πρόθεση να συνεχίσουν αυτές τις δράσεις σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα έως ότου η κυβέρνηση λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Trussell Trust, μια ΜΚΟ που εργάζεται για την αντιμετώπιση της πείνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτουν ότι πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι επωφελήθηκαν από τις τράπεζες τροφίμων μεταξύ 2022 και 2023.

***

***

Σύμφωνα με την The Telegraph, η Everybody Eats ανέφερε ότι οι τράπεζες τροφίμων γνώριζαν την προέλευση των αγαθών που δωρίστηκαν. Η ομάδα δημοσίευσε μια φωτογραφία στο X (πρώην Twitter) με την διδασκαλία: «Σήμερα πήραμε φαγητό από ένα M&S στο Μάντσεστερ χωρίς να πληρώσουμε.

Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν απευθείας σε άτομα της κοινότητας και σε τοπικές τράπεζες τροφίμων. Δεν μπορούμε να παραμένουμε να κοιτάζουμε καθώς εμείς, οι φίλοι μας, οι οικογένειές μας και οι γείτονές μας υποφέρουν την πείνα».

Πρόσθετα βίντεο δείχνουν τους ακτιβιστές να γεμίζουν σακούλες με ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, γάλα βρώμης και άλλα είδη, και μετά να φεύγουν από το κατάστημα χωρίς να τους σταματήσει η ασφάλεια ή οι υπάλληλοι.

Ένας από τους ακτιβιστές δηλώνει: «Πηγαίνουμε στα κύρια σούπερ μάρκετ και συλλέγουμε τρόφιμα βασικής ανάγκης για να τα διανείμουμε σε τράπεζες τροφίμων και σε όσους ζουν σε επισιτιστική φτώχεια στην περιοχή.

Οι τράπεζες τροφίμων μας ζήτησαν βοήθεια. Είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε: οι άνθρωποι πεινούν σε μια χώρα της αφθονίας, και αυτό είναι πρόστυχο». Ένα άτομο στο βίντεο λέει: «Τα σούπερ μάρκετ αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών μέσα σε αυτή την κρίση του κόστους της ζωής. Πολλοί από τους υπαλλήλους τους ζουν σε διατροφική φτώχεια».

Η αλυσίδα Marks & Spencer, στην οποία ανήκει το σούπερ μάρκετ, επιβεβαίωσε ότι έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία. Σύμφωνα με μια μελέτη του ιουνίου 2023, τα βρετανικά σούπερ μάρκετ πετούν 190 εκατομμύρια γεύματα ετησίως που θα μπορούσαν να δοθούν σε πεινασμένους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι 10 κορυφαίες αλυσίδες της Βρετανίας δωρίζουν λιγότερο από το 9% των πλεονασμάτων τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση. Από τους 282.338 τόνους απούλητων τροφίμων που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους, μόνο 24.242 τόνοι παραδόθηκαν σε όσους το είχαν ανάγκη.

Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα Waste and Resources Action Program (Wrap) που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, δηλώνει ότι άλλοι 80.000 τόνοι τροφής που περίσσεψε θα ήταν κατάλληλοι για δωρεά. 1.000 τόνοι ισοδυναμούν με 2,4 εκατομμύρια γεύματα.

***

***
Η τελευταία δράση της EveryBody Eats πραγματοποιήθηκε στις 27 του περασμένου απριλίου. Είναι οι ίδιοι που το διηγούνται στο site. Η εκστρατεία Everybody Eats διοργάνωσε άλλη μια δράση «Robin Hood» στο Hastings το σάββατο.

Μια ομάδα μόλις τριών απλών πολιτών πήγαν ο ένας μετά τον άλλο σε μερικά από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της πόλης και άρπαξαν αρκετό φαγητό για να αναπληρώσουν τους τόπους των τραπεζών τροφίμων χωρίς να πληρώσουν, αφού άκουσαν ότι δεν υπήρχαν άλλες προμήθειες, και ότι 1000 άτομα θα πεινούσαν την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν κάποιος παρέμβει .

Η ομάδα δεν κατονόμασε την τράπεζα τροφίμων για να προστατεύσει την ταυτότητά της λόγω της ιστορίας ντικενσιανής καταστολής αυτής της κυβέρνησης απέναντι στις ομάδες που δίνουν τροφή στους φτωχούς. Ο Ντέιβ, 39 ετών, που διευθύνει την ανεξάρτητη τροφική τράπεζα χωρίς κρατική βοήθεια, είπε:

Υπάρχουν άνθρωποι που συλλαμβάνονται για κλοπές γιατί δεν έχουμε φαγητό να τους δώσουμε. Δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά, βοηθήσατε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μπορώ να κοιμηθώ αυτό το σαββατοκύριακο γιατί τώρα έχω τη δυνατότητα να μοιράσω δέματα με φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν να τραφούν, και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Λοιπόν, μέσα από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ παιδιά, είστε όλοι άγγελοι”.

Η ομάδα θεώρησε ότι ήταν καθήκον του πολίτη να βοηθήσει τις οικογένειες να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ η κυβέρνηση και τα σούπερ μάρκετ έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον κόσμο αυτή την περίοδο του άνευ προηγουμένου σκανδάλου αύξησης του κόστους ζωής.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός είπε στους λιανοπωλητές, όπως η Tesco (τα κέρδη της οποίας αυξήθηκαν κατά 882 εκατομμύρια λίρες το 2023), πως «θα καλύψουμε τις πλάτες σου» τη στιγμή που μιλάμε για κλοπή, αγνοώντας εντελώς την αιτία – η ιλιγγιώδης άνοδος με το κόστος των ενοικίων και των λογαριασμών που αφήνουν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποφέρουν την πείνα.

Η ομάδα πιστεύει ότι είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση και τα σούπερ μάρκετ είναι με το μέρος των κερδών και όχι των ανθρώπων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Ένας από την ομάδα, ο Λουκ, 31 χρόνων, είπε: “Σήμερα αναλαμβάνω δράση με την Everybody Eats γιατί βαρέθηκα να τσακώνομαι, βαρέθηκα να βλέπω τόσους άλλους να αγωνίζονται μόνο και μόνο για να μπορούν αυτές οι εταιρείες να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη κάθε χρόνο. Η ζωή γίνεται πολύ πιο δύσκολη και αυτό οφείλεται στην απληστία, και η κυβέρνησή μας δεν θα κάνει τίποτα γι’ αυτό, επομένως είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι”.

***

***

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δέματα τροφίμων διανεμήθηκαν από την Trussell Trust σε άτομα από τον απρίλιο του 2023 έως τον σεπτέμβριο του 2023, ωστόσο αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των ανθρώπων σε επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς μεγάλος αριθμός ατόμων βασίζεται σε ανεξάρτητες τράπεζες τροφίμων που δεν απαιτούν παραπομπή.

Ο αριθμός του κόσμου που λαμβάνει δέματα τροφίμων αυξήθηκε από 346.992 σε 2,99 εκατομμύρια μέσα σε μόλις δέκα χρόνια. Αυτές οι ανεξάρτητες τράπεζες τροφίμων αποκτούν τώρα τροφή ή ακόμη και βγάζοντας δελτία για τα δέματα ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο κλάδος αναφέρει επίσης ότι είναι λάθος να υποθέσει κάποιος ότι τα σούπερ μάρκετ βοηθούν παρέχοντας απόθεμα που περισσεύει, καθώς τα τρόφιμα είναι κακής ποιότητας και απλώς επιτρέπουν στα σουπερμάρκετ να ξεκάνουν τα απορρίμματα τους υπό το πρόσχημα της παροχής υποστήριξης στην κοινότητα.

Οι τράπεζες τροφίμων είναι ένα σύμπτωμα της φτώχειας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες: την απληστία των πολιτικών μας και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό ακολουθεί προηγούμενες ενέργειες όπου τα τρόφιμα απελευθερώνονταν από ένα M&S στο Μάντσεστερ και διανέμονταν, και όπου η τροφή μαζεύονταν από τα σούπερ μάρκετ σε δώδεκα πόλεις και τοποθετούνταν απευθείας στους κάδους δωρεών.

Η ομάδα λέει ότι θα συνεχίσει αυτές τις δράσεις μέχρι να μην πεινάει ουδείς, και να έχει εκπληρώσει τους στόχους της για δωρεάν σχολικά γεύματα, ένα εθνικό πρόγραμμα διατροφής: 20 £ επιδοτούμενα εβδομαδιαία κουπόνια τροφίμων για όλους ώστε να βοηθήσουν με το αυξανόμενο κόστος της τροφής και τα υποχρεωτικά σούπερ μάρκετ. αναφορά της σπατάλης τροφίμων

Λέει ένας εκπρόσωπος της ομάδας: “Αυτό που ζητάμε δεν θα μπορούσε να είναι πιο λογικό. είναι απλώς μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όλοι, στην έκτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, να μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ταΐσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να πεινούν στη Βρετανία το 2024; Οι πρόγονοί μας πολέμησαν για να δημιουργήσουν τη σύγχρονη Βρετανία και τώρα οι πολιτικοί μας θέλουν να μας στείλουν πίσω στη βικτωριανή εποχή”.

Για να γνωρίζετε περισσότερα για την Everybody Eats: https://www.everybody-eats.com/ People are hungry. It’s time to do something about it.
Φωτογραφίες παρμένες από Everybody Eats.

ΜιχάληςΜίκηςΜαυρόπουλος   la Bottega del Barbieri

Προηγούμενο άρθρο

Tα οφέλη του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας παρουσίασε ο υφ. Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης

Επόμενο άρθρο

Τα χελιδόνια ήρθαν ξανά στην πατρίδα: Ο Στρατηγός (Συνέχεια)