Dark Mode Light Mode

Ulva: Το μαρούλι ή αλλιώς σιτάρι της θάλασσας (φωτογραφίες)

Πριν από έναν μήνα, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva.

Ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), παρουσίασε την παραγόμενη ξηρή βιομάζα στην ημερίδα με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης της οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Προοπτικές και δυνατότητες της καλλιέργειας μακροφυκών στην Ελλάδα», ο βιολόγος-υδροβιολόγος τόνισε ότι το θαλάσσιο είδος Ulva είναι ένας περιβαλλοντικός διαχειριστής που συμβάλλει ενεργά στην υγεία του πλανήτη μας και την προστασία του οικοσυστήματος.

Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εξισορροπώντας εν μέρει τις υψηλής έντασης άνθρακα συνήθειές μας. Απορροφά την περίσσεια αζώτου και φωσφόρου, η οποία συχνά συνδέεται με την απορροή των γεωργικών καλλιεργειών, αποτρέποντας την επιβλαβή άνθηση των φυκών και ενισχύοντας την υγεία του υδάτινου οικοσυστήματος.

Η Ulva μετατρέπει αυτό που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές πλεόνασμα σε τροφή, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της ως σιταριού της θάλασσας. Η καλλιέργειά της συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενισχύοντας τα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο είδος ευρωπαϊκής και όχι μόνο υδατοκαλλιέργειας – «θαλασσοκαλλιέργειας». Τα είδη Ulva έχουν αναλυθεί εκτενώς ως προς την αξία τους ως τρόφιμα, ζωοτροφές, συστατικά τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, χρωστικές ουσίες, αντιοξειδωτικά), χημικά συστατικά και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Για παράδειγμα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (17-35% επί ξηρού βάρους) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σούπες, ακόμα και ως συμπλήρωμα διατροφής, όπως στις έγκυες γυναίκες που έχουν έλλειψη ιωδίου.

Η υδατοκαλλιέργεια φυκών είναι αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και προσφέρει μια σειρά ευκαιριών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη που υπολείπεται των άλλων ηπείρων σε παραγωγή και τεχνογνωσία.

Όπως εξήγησε ο κ. Ορφανίδης, από την ΕΕ έχει δοθεί η κατευθυντήρια οδηγία τόσο η Ulva όσο και άλλα μακροφύκη, να καλλιεργηθούν ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επιπλέον, τα στελέχη του γένους Ulva είναι γνωστά ως εξαιρετικά βιοφίλτρα για υπηρεσίες οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας της ιχθυοκαλλιέργειας στην ξηρά και στη θάλασσα, αποτρέποντας τον ευτροφισμό στα παράκτια ύδατα.

Μπορούν να συμβάλλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μειώνοντας και τις επιπτώσεις της όξυνσης των ωκεανών. Έχει μια ευχάριστα νόστιμη γεύση. Στα ιαπωνικά ονομάζεται ουμάμι (Umami), που σημαίνει η καλή γεύση ή νοστιμιά, και είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις, μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.

Μάλιστα κυκλοφορεί και ένα βιβλίο μαγειρικής με συνταγές που περιέχουν ως συστατικό το βρώσιμο πράσινο φύκι σε ορεκτικά αλλά και κυρίως πιάτα. Ένα στέλεχος Ulva μπορεί να παράγει περισσότερη βιομάζα ανά τετραγωνικό μέτρο από τα φυτά της ξηράς (25-40 τόνοι ξηρής βιομάζας ανά εκτάριο ετησίως, σε σύγκριση με 2,1, 4,1 και 5,1 τόνους για τη σόγια, το σιτάρι και τον αραβόσιτο, αντίστοιχα).

Τον ερχόμενο Απρίλιο (1/4) διοργανώνεται στο ΙΝΑΛΕ διεθνές σχολείο εκμάθησης της καλλιέργειας του είδους σε νέους υδατοκαλλιεργητές και επαγγελματίες από διακεκριμένους επιστήμονες της Ευρώπης και της Ελλάδας υπό την αιγίδα της δράσης COST της Ευρωπαϊκής Ένωσης (https://seawheatcost.haifa.ac.il/).

πηγή: greenagenda.gr – του Νίκου Αβουκάτου

Προηγούμενο άρθρο

Διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικης βιτρίνας και στη Χρυσούπολη

Επόμενο άρθρο

Κανονικά οι λαϊκές αγορές πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά