Dark Mode Light Mode
Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καβάλας
Βουρ για συνένωση των ΔΕΥΑ χωρίς καμία ενημέρωση τους! Συνέντευξη Απόστολου Χρόνη
Κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, αποχή δικηγόρων

Βουρ για συνένωση των ΔΕΥΑ χωρίς καμία ενημέρωση τους! Συνέντευξη Απόστολου Χρόνη

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης (φωτογραφία) κλήθηκε από την Πρωινή να ενημερώσει για τα συνηθισμένα νέα της, τα γνωστά μας θέματα της.

Στην πορεία προέκυψε το ζήτημα των συγχωνεύσεων. Η ΔΕΥΑΚ θα συγχωνευτεί είτε με αυτές της ΑΜΘ, είτε με αυτές της ΑΜ. Η κυβέρνηση βιάζεται αλλά οι ΔΕΥΑ δεν ξέρουν τίποτα!

Η συνέντευξη

Ερ: Που είστε με το μεγάλο έργο ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Φιλίππων;

Απ: Το έργο αυτό προχωράει. Πρόσφατα πήραμε και μια ακόμη απόφαση για επικαιροποίηση της αρχικής απόφασης μας. Είχαμε επιλέξει το βασικό μελετητή. Μέσα στο Δεκέμβριο θα υπάρξει και απορρόφηση για το έργο αυτό. Φυσικά έχουμε ετοιμάσει τη διαδικασία το έργο να περάσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο, θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός μέσα στο Γενάρη. Το πρώτο τρίμηνο θα έχουμε και ανάδοχο. Το πρώτο τετράμηνο, πεντάμηνο, θα ξεκινήσει το έργο για να υλοποιηθεί. Το έργο θα ξεκινήσει.

Ερ: Πάει λίγο πιο πίσω χρονικά, στο επόμενο ΕΣΠΑ και πάει για το πρώτο εξάμηνο του 2024, δημοπράτηση και έναρξη.

Απ:  Έτσι ακριβώς. Έχουμε συμφωνήσει και με τον TAP. Είχαμε και μια τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Σωτηροπούλου που είναι εκπρόσωπος του.

Ερ: Με την έκπτωση που θα δοθεί, ποιος θα ωφεληθεί; Θα περιοριστεί η συμμετοχή του TAP, του δημοσίου ή και των δυο;

Απ: Λογικά και των δυο περιορίζεται. Δε ξέρουμε όμως στο τέλος αν θα κερδίσει κάποιος κάτι. Αυτό επειδή οι τιμές αναπροσαρμόζονται συνεχώς. Ο ΤΑΡ είναι έτοιμος και θα πάρουμε όλο το ποσό του. Τα 4,5 εκ ευρώ, τα οποία έχει υποσχεθεί. Στο τέλος δε θα γλυτώσει τίποτα, ούτε ο ΤΑΡ, ούτε το Ελληνικό Δημόσιο. Όλα τα χρήματα θα τα πάρουμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε κανονικά για το έργο.

Ερ: Τι γίνεται με τους λογαριασμούς ρεύματος;

Απ: Συνεχίζουμε να πληρώνουμε κανονικά τους λογαριασμούς, χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία είπαμε ότι αρνούμαστε να την μετακινήσουμε στους καταναλωτές. Το θέμα είναι άλλο. Προχθές ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο ότι θα προχωρήσουμε σε συνενώσεις με τις ΔΕΥΑ, σ’ ένα σχέδιο το οποίο είναι άγνωστο ακόμη για μας.

Ερ: Λέτε ότι υπήρξε εξέλιξη στο σχέδιο συνενώσεων των ΔΕΥΑ και μάλιστα αυτό συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Απ: Ο κος Πιερρακάκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς για τη διαδικασία με την οποία θα φτάσουμε στα νέα σχήματα. Εμείς όμως δεν ερωτηθήκαμε ακόμη για αυτή. Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς. Δεν συζητήσαμε και πραγματικά βρισκόμαστε στα σκοτάδια. Δε ξέρουμε πως μπορεί να γίνει μια συνένωση της ΔΕΥΑ Καβάλας με κάποια άλλη ΔΕΥΑ άλλου νομού. Δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε πως θα γίνει, τόσο εύκολα.

Ερ: Είναι κάτι που έρχεται γρήγορα και δεν θα είναι η συνένωση των ΔΕΥΑ ενός νομού άλλα όλης της περιφέρειας.

Απ: Υπάρχουν μάλιστα και σενάρια να μη συμμετέχουμε εμείς στη συνένωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά να γίνει μια συνένωση ανάμεσα σε ΔΕΥΑ από Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Και αυτό το σενάριο ακούστηκε. Δεν υπάρχει όμως καμία απολύτως ενημέρωση από κανέναν. Από διαρροές μαθαίνουμε ότι μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου 2023 θα γίνει διαβούλευση και το πρώτο δίμηνο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, θα περάσει το νομοσχέδιο από τη βουλή για να ψηφιστεί κιόλας.

Ερ: Μας λέτε δηλαδή ότι είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί η ΔΕΥΑ Καβάλας;

Απ: Όχι, δε διαλύεται η ΔΕΥΑ Καβάλας. Περνάει σ’ ένα νέο σχήμα η ΔΕΥΑ Καβάλας. Δε θα διαλυθεί η ΔΕΥΑ Καβάλας όπως και όλες οι ΔΕΥΑ. Απλά θα περάσει  σε ένα νέο σχήμα το οποίο θα είναι κάτι…ερμαφρόδιτο. Κάτι ανάμεσα σε διαχείριση σκουπιδιών όπως είναι η ΔΙΑΑΜΑΘ και σε διαχείριση ενέργειας. Θέλουν να κάνουν κάτι … ερμαφρόδιτο και για τις ΔΕΥΑ. Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για το πώς θα τρέξει όλο αυτό το σύστημα. Δεν μας ενημερώνει κανείς για το πώς θα τρέξει όλο αυτό το σύστημα. Είμαστε στα σκοτάδια. Το σενάριο είναι αλήθεια ότι είναι φοβιστικό. Δεν ξέρουμε πως θα περπατήσει. Περιμένουμε από κάποιους να μας ενημερώσουν. Ούτε η ΔΕΥΑΚ γνωρίζει ακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα γίνουν συνενώσεις. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι ΔΕΥΑ, δεν μπορεί ο κόσμος να μείνει από νερό.

Ερ: Αυτό που είπε ο κ. Μουριάδης ότι στο τέλος θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, ισχύει;

Απ: Βεβαίως. Ο μεγάλος φόβος είναι αυτός. Θα αποφασίζουν κάποιοι άλλοι μακριά από τον τόπο μας, για τα τιμολόγια.

Ερ: Είναι τα χέρια σας δεμένα γιατί περιμένετε να συνενωθείτε σαν ΔΕΥΑ Καβάλας; Δεν μπορείτε να κάνετε ούτε προϋπολογισμό, ούτε τεχνικό πρόγραμμα, ούτε σχέδιο.

Απ: Εμείς θα κάνουμε ότι κάνουμε κάθε χρόνο. Και τον προϋπολογισμό μας, και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2024. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει. Να δούμε το σχέδιο τουλάχιστον, να δούμε τι προβλέπεται να γίνει και ανάλογα να πράξουμε. Τώρα είμαστε στα σκοτάδια.

Ερ: Υπάρχει κίνδυνος με το χρέος στη ΔΕΗ;

Απ: Για τη ΔΕΥΑ Καβάλας τουλάχιστον δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Είναι διαχειρίσιμο το χρέος. Γιατί υπάρχει η επένδυση που ετοιμάζουμε το 1 MW φωτοβολταϊκό πάρκο και τις αλλαγές της ενεργειακής κοινότητας αναγκαστικά. Αυτήν τη στιγμή η ενεργειακή κοινότητα αποτελείται από το Δήμο 40%, ΔΕΑΚ 20% και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα 10%. Μέσα στο Δεκέμβριο θα κάνουμε μια γενική συνέλευση για να αλλάξουν και αυτά τα ποσοστά αφού πιθανόν το 2024 η Δημωφέλεια να μην υπάρχει.

Προηγούμενο άρθρο

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, αποχή δικηγόρων