Τι συμβαίνει με τις προτάσεις συγχώνευσης του ΑΠΘ με το ΔΙΠΑΕ και των τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας) επίσης με το ΔΙΠΑΕ.
Σοβαρές περιπλοκές φαίνεται να παρουσιάζει το εγχείρημα της δημιουργίας νέου πανεπιστημίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αφενός το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να μην ενθουσιάζεται με την ιδέα – πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ για συγχώνευση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), αφετέρου, η πρόταση του υπουργείου για συγχώνευση του ΔΙΠΑΕ με τα τρία ΤΕΙ της περιοχής (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας) συναντά σοβαρές επιφυλάξεις.
Δεν περπατά του ΑΠΘ με το ΔΙΠΑΕ
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας είχε ενημερώσει εδώ και αρκετό καιρό τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την πρότασή του περί συγχώνευσης του ΑΠΘ με το ΔΙΠΑΕ, την οποία αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η Voria.gr(δείτε εδώ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Γαβρόγλου είπε προς τον πρύτανη ότι θα εξετάσει την πρόταση και θα απαντήσει σχετικά.
Ωστόσο, αντί άλλης απαντήσεως ήρθε η πρόταση του ίδιου του υπουργείου για άλλου τύπου συγχωνεύσεις, του ΔΙΠΑΕ με τα τρία ΤΕΙ της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ειδική σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Αγγελόπουλου και εκπροσώπων των τεσσάρων ιδρυμάτων.
Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να απορρίπτει, έστω σιωπηρά, την πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ και να προωθεί τη δική του πρόταση, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του, περί συγχώνευσης των ΤΕΙ με γειτονικά ΑΕΙ.
Σκεπτικισμός από τα ΤΕΙ
Ωστόσο και αυτή η πρόταση συναντά σοβαρότατες επιφυλάξεις. Στην προ δεκαπενθημέρου σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των τεσσάρων υπό συγχώνευση ιδρυμάτων (ΔΙΠΑΕ, ΑΤΕΙΘ, ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Καβάλας) να ορίσουν εκπροσώπους σε ειδική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα και τις προοπτικές συγχώνευσης των τεσσάρων ιδρυμάτων. Μάλιστα, ζητήθηκε, οι εκπρόσωποι να οριστούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα, μόνον το ΤΕΙ Σερρών φέρεται να έχει ορίσει εκπροσώπους.
Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του, την Τρίτη, απέφυγε να ορίσει εκπροσώπους. «Η Σύγκλητος επαναδιατύπωσε τους τρεις όρους που θέσαμε ως ίδρυμα προκειμένου να συμμετέχουμε στο εγχείρημα και από την αποδοχή τους θα εξαρτηθεί η παραπέρα στάση μας», δήλωσε στη Voria.gr ο πρύτανης του ΑΤΕΙΘ Παναγιώτης Τζιώνας. Υπενθυμίζεται ότι οι όροι τους οποίους έχει θέσει το ΑΤΕΙΘ είναι: πρώτον, η έδρα του νέου πανεπιστημίου να είναι στη Θεσσαλονίκη, δεύτερον, να μην μετακινηθεί κανένα μέλος από το προσωπικό του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τρίτον τα τμήματα και οι Σχολές να αποφασίσουν για τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά τους.
Ισχυρές επιφυλάξεις φαίνεται να υπάρχουν και στο ΤΕΙ Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο Ίδρυμα φέρεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προοπτική συγχώνευσης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρά για τη συγχώνευσή του με τα άλλα δύο ΤΕΙ και το ΔΙΠΑΕ.
Σιωπά το ΔΙΠΑΕ
Άγνωστες παραμένουν οι βουλές των ιθυνόντων του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθώς κανείς από τη διοικούσα επιτροπή δεν έχει πει το παραμικρό σχετικά με τα σενάρια τα οποία εμπλέκουν το ΔΙΠΑΕ σε συγχωνεύσεις με άλλα Ιδρύματα. Η Voria.gr ζήτησε επανειλημμένως να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο του ΔΙΠΑΕ, χωρίς ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους τους.
Πηγή: www.voria.gr