Γράφει στην «Καθημερινή» η Μάρω Βασιλειάδου
Στις μεγάλες ιστορικές στιγμές, η πράξη βρίσκει στον λόγο το αντίκρισμά της», λέει ο Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, μνημονεύοντας τη σκέψη του Λίνου Πολίτη.
Το αναφέρει απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την επιλογή του κεντρικού θέματος της φετινής διοργάνωσης, που είναι ο Διονύσιος Σολωμός. «Αν δεν υπήρχε ο ποιητής, κανείς δεν θα θυμόταν τον ήρωα», σχολιάζει αληθινά ικανοποιημένος με τον τρόπο που το φεστιβάλ συμμετέχει στη γιορτή για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. «Ο Σολωμός βρίσκεται πάντοτε κοντά σε κάθε πόνο του έθνους μας.
Η γλώσσα και η σκέψη του μας στηρίζουν μέσα στα χρόνια», σχολιάζει αναφερόμενος στην ουσιαστική σχέση που οι Νεοέλληνες έχουμε με το έργο του. Στη συζήτησή μας χρησιμοποιεί συχνά φράσεις και παρατηρήσεις των φιλολόγων – μελετητών του σολωμικού έργου και ομολογεί τη συγκίνησή του από την ανάγνωση επί πολλούς μήνες των «Αυτογράφων», με τα χειρόγραφα του ποιητή. «Νόμιζα ότι τον είχα διαβάσει», ομολογεί, «αλλά χάρη στα χειρόγραφα αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι πια σε μια άλλη “χώρα”», προσθέτει.
Έτσι, φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων (3/7-5/9) «ξαναδιαβάζει» ολόκληρο το έργο του Διονυσίου Σολωμού, προσκαλώντας Έλληνες και ξένους μελετητές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, να φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του, πάνω σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της πατρίδας μας.
«Δεν θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μόνον ένα φεστιβάλ που ψυχαγωγεί», λέει ο κ. Γκόνης, μολονότι δεν λείπουν από το πρόγραμμα οι μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ελεύθερου θεάτρου αλλά και του νέου θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. «Θέλουμε παράλληλα ένα φεστιβάλ που σκέφτεται, δίνοντας φέτος έμφαση στον λόγο», σημειώνει.
Ο ποιητής-συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας, ο ποιητής Διονύσης Καψάλης και στιγμιότυπο από την παράσταση «Υμνος στην Ελευθερία» από την ομάδα της Λόρα Τέσμαν.
Ο ποιητής-συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας, ο ποιητής Διονύσης Καψάλης και στιγμιότυπο από την παράσταση «Υμνος στην Ελευθερία» από την ομάδα της Λόρα Τέσμαν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, που θα προσφέρει στο κοινό αναγνώσεις του έργου του Σολωμού από τις καθηγήτριες Κατερίνα Τικτοπούλου και Μαρία-Ρόζα Καρακάουζι, σε συνεργασία με σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ηθοποιούς.
Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν τα τρία στάδια επεξεργασίας της «Γυναίκας της Ζάκυθος» από τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Δημήτρη Ναζίρη υπό την καθοδήγηση της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Στις αναγνώσεις αυτές θα προστεθούν οι ομιλίες των συγγραφέων και μελετητών του Σολωμού, Παντελή Μπουκάλα και Διονύση Καψάλη.
Επίσης, το φεστιβάλ πρόκειται να παρουσιάσει στους θεατές του νέα κείμενα που εμπνέονται από το έργο και την προσωπικότητα του Σολωμού.
Οι συγγραφείς Ακης Δήμου, Γλυκερία Μπασδέκη και Χάρης Μιχαλόπουλος, έπειτα από παραγγελία της διοργάνωσης, έγραψαν τρεις θεατρικούς μονολόγους που θα παρουσιαστούν με τη μορφή αναλογίου, και μάλιστα πρόκειται να εκδοθούν.
Δουλεύοντας πάνω στην ποίηση του Σολωμού, οι θεατρικές ομάδες της Γεωργίας Μαυραγάνη, της Ελενας Μαυρίδου και της Αμερικανίδας Λάουρα Τέσμαν θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τον «Διάλογο», τον «Λάμπρο» και τον «Υμνο στην Ελευθερία» μεταφρασμένο στα αγγλικά. Η θεατρική ομάδα «Κουίντα» (Παύλος Σταυρόπουλος και Ναταλία-Αννα Βασιλέκα) παρουσιάζουν τον «Κρητικό», ο δε ποιητής και περφόρμερ Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος «αναμετριέται» με τον «Πόρφυρα».
Από το πρόγραμμα δεν λείπει η μουσική: ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης «ξαναδιαβάζει» –με δικές του μελωδίες– ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού σε μια συναυλία με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός – Ενα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα», η ερμηνεύτρια Νιόβη Κλαυδιανού με τον συνθέτη Σπύρο Σουλαδάκη ετοιμάζουν μια μουσική παράσταση σε ποίηση του Σολωμού και η ομάδα χορού «Πρόσχημα» της Μαρίας Κολιοπούλου δημιουργεί μια παράσταση για ζητήματα ταυτότητας και ελευθερίας.
«Νιώθω ευγνώμων που, δουλεύοντας όλοι μας τον χειμώνα σαν τα μερμήγκια, θα απολαύσουμε με τους θεατές ένα καλοκαίρι σαν τον τραγουδιστή τζίτζικα», καταλήγει ο κ. Γκόνης, καλώντας το κοινό στα γνωστά στέκια της Καβάλας, που με επιτυχία έχει συστήσει το φεστιβάλ, αλλά και σε καινούργιους υπαίθριους χώρους, που φέτος θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση για πρώτη φορά. Ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος σχεδίασε ψηφιακά, ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων, το πορτρέτο του Διονυσίου Σολωμού και την κεντρική αφίσα της φετινής διοργάνωσης.
πηγή: kathimerini.gr