Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Χωμένο μέσα στα στενάκια του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το μεζεδοπωλείο “Βόσπορος” του Νικόλα Μαδεμτζή, στο ακίνητο αυτό για πολλά χρόνια βρισκόταν η παλιά οινοποιία Γαρουφάλλου, αλήθεια ποιος Καβαλιώτης δεν αγόρασε κρασί και ούζο από τα βαρέλια και τις νταμιτζάνες της επιχείρησης.
Ο «Βόσπορος» είναι ένα φιλικό και περιποιημένο μεζεδοπωλείο με χαρακτήρα γειτονιάς, καλλιτεχνική αύρα μια και συχνά-πυκνά τα όργανα παίρνουν «φωτιά», vintage διακόσμηση και με τα νόστιμα μεζεκλίκια να πηγαινοέρχονται στα τραπέζια σιγοντάροντας κρασιά και αποστάγματα.
Η κουζίνα δίνει έμφαση στα θαλασσινές γεύσεις, ξεχωρίζουν οι χειροποίητες ποικιλίες για το ούζο που φτιάχνει ο Νικόλας (παλιός τεχνίτης αλίπαστων ίσως και ο τελευταίος). Η γλυκάλμυρη λακέρδα του είναι βουτυρένια και εθιστική, τον ρωτάω πως την φτιάχνει τόσο νόστιμη και μου απαντά «η καλή λακέρδα για να πέτυχει θέλει δυο πράγματα να διαλέξεις φρέσκο ψάρι και παχύ».
Οι αντζούγιες με την ιδιαίτερη γεύση και την πλούσια υφή τους θα κάνουν το απόσταγμα σας πιο ελκυστικό, αλλά και ο μαρινάτος γαύρος, σφριγηλός και γλυκοφάγωτος θα τραβήξει πολλά λίτρα ούζου! Στα συν του «Βόσπορου» το μαστορικό και αέρινο τηγάνι, τα ταπεινά ψαράκια της ημέρας, το χταπόδι με την σέρτικη τσαχπινιά, η μερακλίδικη ταραμοσαλάτα, οι ρουστίκ ντοματοκεφτέδες και η νόστιμη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Η κάβα διαθέτει τα δυο Καβαλιώτικα ούζα, το «δικό μας» του Βασίλη Ευστρατίου και το «Έξτρα» της ΕΝ.ΠΟ.ΚΑ. Info: “Βόσπορος”, Σπετσών 17, Άγιος Νικόλαος, Καβάλα, ☎ 2510-834617.