Dark Mode Light Mode
Το λαϊκό γλέντι πέτυχε, οι διοργανωτές ευχαριστούν
Ξεκίνησε η ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου: Πρόσκληση στήριξης του έργου προς τους πιστούς
Ώριμο έργο αντικατάστασης των προβολέων στο "Ανθή Καραγιάννη"

Ξεκίνησε η ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου: Πρόσκληση στήριξης του έργου προς τους πιστούς

Το έργο είναι απαραίτητο, σκοπεύει στη διάσωση και τελικά στην ανακαίνιση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Ξεκίνησε πρόσφατα κι είναι φιλόδοξο. Εξ αυτού του λόγου ζητείται η στήριξη των πιστών. Ήδη ο ιερός ναός απευθύνεται στους πολίτες με το ακόλουθο κείμενο:

Αγαπητοί αναγνώστες, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ο ναός του αγίου Νικολάου Καβάλας βρίσκεται στο κοινωνικό, εμπορικό, ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης. Το σημερινό κτήριο κτίστηκε το 1530, στην θέση του προϋπάρχοντος βυζαντινού ναού, στο σημείο όπου βρέθηκε ο απόστολος Παύλος κατά την πρώτη έλευσή του στην Ευρώπη το 50 μ.Χ.

Το μνημείο αφίξεως του αποστόλου Παύλου και ο ναός του αγίου Νικολάου αποτελούν την «βιτρίνα» της πόλης και της περιφέρειάς μας, την πρώτη επαφή των χιλιάδων ετησίως επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχοντιά της περιοχής μας.

Κυρίως, όμως, ο ναός του αγίου Νικολάου αποτελεί μια πνευματική όαση για πολλούς Χριστιανούς, οι οποίοι καθημερινά προσέρχονται, προκειμένου να προσκυνήσουν ευλαβικά τον άγιο Νικόλαο και την Παναγιά μας, να εκκλησιασθούν, να προσευχηθούν, να βρουν γαλήνη ψυχική και να ακουμπήσουν στα ιερά εικονίσματα τις σκέψεις, τους πόνους και τις χαρές τους.

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, τα βρόχινα ύδατα και η πάροδος του χρόνου έφεραν την αλλοίωση του ναού, η οποία είναι πλέον εμφανής, όχι μόνο στις εξωτερικές του όψεις, αλλά και στο εσωτερικό του.

Ειδικοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί κλήθηκαν και προετοίμασαν συγκεκριμένες μελέτες για την αποκατάσταση του κτηρίου, οι οποίες έλαβαν τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι, με την βοήθεια του Θεού, ξεκινά  άμεσα η συντήρηση και η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και του τρούλου του ιερού ναού αγίου Νικολάου Καβάλας, προϋπολογισμού πολλών χιλιάδων ευρώ.

Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο αποτελεί έκφραση πίστεως, πολιτισμού και κληρονομιάς. Για τον λόγο αυτό, τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου απευθύνονται στα ευγενικά και ευσεβή αισθήματα της καρδιάς σας, ζητώντας την πολύτιμη αρωγή και την συμπαράστασή σας στην μεγάλη αυτή προσπάθεια της ανακαίνισης του ναού του αγίου Νικολάου.

Με την αγάπη όλων μας και το περίσσευμα ή το υστέρημά του η καθεμία και ο καθένας από εμάς, προχωρούμε μαζί, ώστε οι μελέτες να μην μείνουν μόνο στα χαρτιά. Εάν συμφωνήσετε με το περιεχόμενο της επιστολής που διαβάζετε και – παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας – ανταποκριθείτε στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, η οποιαδήποτε προσφορά σας θα αποτελεί το αποτύπωμα της ευσέβειάς σας και θα μπορείτε να αισθάνεστε αγαλλίαση για την συμβολή την δική σας και της οικογένειάς σας στην ανακαίνιση του ναού του αγίου Νικολάου.

Σας παρακαλούμε πολύ, βοηθήστε μας στην ανακαίνιση του ναού του αγίου Νικολάου! Και η πλέον μικρή προσφορά είναι πολύτιμη! Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστούμε θερμά για τον κόπο στον οποίο υποβληθήκατε να αναγνώσετε την επιστολή μας, και, ευελπιστώντας στην ανταπόκριση της καρδιάς σας, ευχόμαστε να έχετε πάντοτε την ευλογία του αγίου Νικολάου και της Παναγιάς μας στη ζωή και τα έργα σας.

Καβάλα, Ιούλιος 2024

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Καταθέτετε το ποσό που επιθυμείτε στον αριθμό λογαριασμού όψεως, επ΄ ονόματι του ιερού ναού αγίου Νικολάου Καβάλας (Eurobank) IBAN: GR5402607690000730200439582. Στο έμβασμα πρέπει να αναγράφονται τα εξής: Δωρεά για την ανακαίνιση / ονοματεπώνυμο ή στοιχεία επιχείρησης / διεύθυνση κατοικίας ή επιχείρησης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε στην διεύθυνση που αναγράφεται στο έμβασμα την νόμιμη απόδειξη από τον ιερό ναό. Κατόπιν, καταθέτετε στον λογιστή σας αντίγραφο του τραπεζικού εμβάσματος και την απόδειξη του ιερού ναού, προκειμένου να τύχετε την νόμιμη φοροαπαλλαγή που ορίζεται από την νομοθεσία για δωρεές προς ιερούς ναούς από πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε να καταθέσετε το ποσό στο γραφείο του ιερού ναού και στην συνέχεια το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα μεριμνήσει για όλα τα υπόλοιπα.

Προηγούμενο άρθρο

Το λαϊκό γλέντι πέτυχε, οι διοργανωτές ευχαριστούν

Επόμενο άρθρο

Ώριμο έργο αντικατάστασης των προβολέων στο "Ανθή Καραγιάννη"