Δύο περίπου μήνες είναι Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας ο κ. Αλέξης Γούλας.
Κάνει καθημερινά την προσπάθεια του γνωρίζοντας ότι μόνιμο προσωπικό δεν υπάρχει. Παρακολουθεί τα διάφορα δημοτικά έργα, πιέζοντας τους αναδόχους. Γενικά είναι αισιόδοξος αν και καταλαβαίνει ότι η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη. Οι Δήμοι να κάνουν τη δουλειά τους μέσω ιδιωτών.
Η συνέντευξη
Ερ: Προσαρμοστήκατε στα νέα σας καθήκοντα; Τρέχετε να τα βάλετε σε μια σειρά;
Απ: Είναι ένα αντικείμενο πάρα πολύ δύσκολο. Απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς. Αυτό κάνω και εγώ. Από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ προσπαθώ να ενημερωθώ. Προσπαθώ να οργανώσω ότι μπορώ καλύτερα, πάντα σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους προσπαθούν ατέλειωτες ώρες. Πρέπει να ξέρετε ότι τα πάντα που κινούνται σε ένα Δήμο, θα περάσουν όλα από την Τεχνική Υπηρεσία. Αυτό αναγκαστικά τη δουλειά μας τη κάνει δύσκολη και απαιτητική.
Ερ: Σίγουρα έχει αλλάξει η ζωή σας.
Απ: Άλλαξε εντελώς. Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τίποτα. Είναι εντελώς λογικό. Κανένας με το ζόρι δεν μας βάζει σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να το θέλεις, να το αγαπάς και να είσαι αποτελεσματικός. Αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Ερ: Σε αυτό το διάστημα των δύο περίπου μηνών είχατε την ικανοποίηση της προσφοράς στον τόπο και της επίλυσης προβλημάτων ή ήταν ένα διάστημα δύσκολο χωρίς τέτοια χαρά και ικανοποίηση;
Απ: Θα πρέπει να χωρίσουμε τα πράγματα σε κατηγορίες. Είναι τα μεγάλα έργα που τρέχουν και όπως βλέπετε είμαι σε αυτά καθημερινά. Πολλές φορές την ίδια μέρα σε αυτά τα έργα. Δεν τα αφήνω να ξεπεραστούν έτσι. Και οι εργολάβοι πρέπει να βλέπουν τον Αντιδήμαρχο εκεί. Και οι εργαζόμενοι. Πρέπει να μας βλέπουν παρόντες καθημερινά κυρίως αυτοί που επηρεάζεται η ζωή τους από αυτά τα έργα. Όταν βλέπουν τον Αντιδήμαρχο και το Δήμαρχο εκεί που γίνονται τα έργα, έχουν μια μεγαλύτερη ασφάλεια. Το βλέπουν αυτό και γιατί τα έργα προχωράνε. Έχω την αίσθηση ότι ξεκινήσαμε και ρολάρουμε καλά τα έργα αυτά. Υπάρχουν επίσης και τα μικρά έργα της καθημερινότητας. Αυτά δεν γίνονται γνωστά. Είναι πολλά μικρά που τελειώνουν κάθε μέρα. Είναι αιτήματα πολιτών που φτάνουν σε μας και προσπαθούμε να τα ικανοποιήσουμε. Είχαμε μια δυσλειτουργία με τον προϋπολογισμό, τώρα που ολοκληρώθηκε και αυτό, πιστεύω ότι και στα μικρά έργα θα πάμε πολύ καλύτερα.
Ερ: Τι προσωπικό έχετε στη διάθεση σας και τι προσωπικά θα θέλατε να έχετε στη διάθεση σας;
Απ: Στο προσωπικό πάσχουμε. Γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα κινητικότητας μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων μας έκανε ζημιά. Πήρε πολύ κόσμο από την Τεχνική Υπηρεσία που έφυγε και δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε. Ούτε να τους αντικαταστήσουμε. Ένα απλό παράδειγμα είναι το τμήμα ηλεκτροφωτισμού. Έχει ένα μόνιμο υπάλληλο και έναν που εργάζεται με οκτάμηνο. Ο μόνιμός υπάλληλος σε ένα ατύχημα έσπασε το χέρι του και καταλαβαίνεται ότι αυτή τη στιγμή μείναμε με ένα υπάλληλο. Αυτόν του οκταμήνου. Προσπαθεί με κάποιες προσθήκες που κάνουμε να ολοκληρώσει τον ηλεκτροφωτισμό σε όλο το Δήμο Καβάλας. Δεν είναι εύκολο. Ο κόσμος γκρινιάζει και έχει δίκαιο που γκρινιάζει. Θέλει το φως έξω από την πόρτα του αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι για λόγους που είναι πέρα από τις δυνατότητες ενός Δήμου, αυτό δεν είναι εφικτό. Θα κάνουμε μια εργολαβία, η οποία θα έχει τον σκοπό της άμεσης αντίδρασης. Δεν θέλουμε εργολαβία γιατί κάποιος εργολάβος πρέπει να πάρει ένα έργο. Το κάνουμε γιατί πρέπει να λειτουργήσει το θέμα του ηλεκτροφωτισμού. Δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε προσωπικό. Έχουμε κάνει κάποιους διαγωνισμούς στο παρελθόν για ηλεκτρολόγους και για χειριστές μηχανημάτων και δεν έρχεται κανείς. Οι ηλεκτρολόγοι είναι μια ειδικότητα που έξω βγάζεις πολύ καλό ψωμί. Υπάρχει ζήτηση στο επάγγελμα. Το ίδιο και οι χειριστές. Δεν έρχονται για 780 ευρώ.
Ερ: Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους ηλεκτρολόγους μέσω του ιδιώτη; Σε πόσο καιρό θα έχουμε κάτι καλύτερο;
Απ: Θα γίνει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού και ελπίζουμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα ξεκινήσει η ομαλά αποκατάσταση τω προβλημάτων αυτών. Θα πρέπει παράλληλα να αλλάζουμε και τους παλιούς λαμπτήρες.
Ερ: Έχετε μαραγκούς; Έχετε οικοδόμους; Έχετε σιδεράδες;
Απ: Σε όλα πάσχουμε. Είναι από ένα άτομο ή και κανένα άτομο σε κάποιες ειδικότητες. Προσπαθούμε και είναι προτεραιότητα μας να καλύψουμε τις θέσεις ούτως ώστε κάποια πράγματα να τα κάνουμε μόνοι μας. Εμείς θέλουμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Μακάρι να υπήρξε ένας τρόπος να έχουμε σε όλες τις ειδικότητες από ένα ζευγάρι ατόμων για να τελειώνουνε οι δουλειές μας γρήγορα και άμεσα. Χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος εργολάβος. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, ότι δεν είναι εύκολες οι προσλήψεις. Το πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν μας βοηθάει καθόλου.
Ερ: Η αυτοδιοίκηση βλέπουμε ότι αύριο, μεθαύριο, θα απευθύνεται όλο και συχνότερα στον ιδιωτικό τομέα.
Απ: Νομίζω ότι είναι μια κεντρική επιλογή. Τι είπε η κεντρική διοίκηση; Πάρτε τα σχολεία. Πάρτε τα σχολεία, όμως με τι πόρους; Οι πόροι είναι ελάχιστοι που φτάνουνε για τη συντήρηση των σχολείων. Ειδικά η Καβάλα έχει παλιά σχολεία. Προσπαθούμε να εντάξουμε σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, ότι περισσότερο μπορούμε. Όταν κάνουμε τη ενεργειακή αναβάθμιση προκύπτουν ένα σωρό προβλήματα, τα οποία πρέπει να τα καλύψουμε εμείς με δικούς μας πόρους και οι πόροι δεν υπάρχουν.
Η πορεία των γνωστών έργων
Σχετικά με τα γνωστά, μεγάλα έργα ο κ. Γούλας περιέγραψε την ακόλουθη κατάσταση: Για την λύση των προβλημάτων στα φανάρια κεντρικών διασταυρώσεων αναμένεται ο ιδιώτης ανάδοχος του έργου συντήρησης τους, με τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Στο έργο της αγοράς του Αγίου Νικολάου η τσιμεντόστρωση θα επεκταθεί (μετά την οδό Ψαρών) και στην οδό Έλλης. Θα προλάβουμε το Καλοκαίρι, είπε ο κ. Γούλας. Στην πλατεία Καπνεργάτη τόνισε ότι οι εργασίες γίνονται ταυτόχρονα στην πλατεία και στις οδούς Αβέρωφ- Κασσάνδρου. Θέλουμε να προλάβουμε το Καλοκαίρι, είπε. Θετικά εξελίσσεται το έργο στην πλατεία των Ποταμουδίων.
(Πηγή φωτογραφίας Δήμος Καβάλας)