Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου αναρτήθηκε σε γνωστή οικονομικού περιεχομένου ιστοσελίδα των Αθηνών άρθρο που υπέγραφε ο δημοσιογράφος Χάρης Φλουδόπουλος. Παρουσίαζε την πρόταση της εταιρίας «ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας», σχετικά με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. Το κείμενο είχε τίτλο «Φυσικό αέριο σε 43 πόλεις σε όλη την Ελλάδα έως το 2012». Ανάμεσα στις πόλεις αναφέρονταν και η Καβάλα. Με λίγα λόγια δίνονταν μία ακόμη φορά η εντύπωση ενός επικείμενου και υπέρ ώριμου έργου, δια του οποίου θα ωφεληθούν όλα τα νοικοκυριά (και οι επαγγελματίες) της πόλης μας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι, αφού η απόσταση που μας χωρίζει από το οικιακό φυσικό αέριο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι νομίζουμε.
Το οικιακό φυσικό αέριο στην ΑΜΘ το προώθησε και προεκλογικά ο Γιώργος Παυλίδης. Το προώθησε ακόμη περισσότερο όταν ανέλαβε καθήκοντα περιφερειάρχη. Η ΔΕΠΑ –αφού ιδιώτης ενδιαφερόμενος δεν υπήρχε για την ΑΜΘ- υποχρεώθηκε να φτιάξει τη «ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας» προκειμένου να της μεταφέρει αυτές τις εκκρεμότητες. Οι Περιφερειάρχες, με πρώτο τον Γιώργο Παυλίδη, δήλωσαν πρόθυμοι για συνεργασία. Πριμοδότησαν μάλιστα το περίφημο έργο με χρήματα του ΠΕΠ. Ο Γιώργος Παυλίδης είχε πει- όχι δημόσια- ότι όσον αφορά την Καβάλα, το δίκτυο δεν είναι επαρκώς μελετημένο. «Λόγω της μορφολογίας του εδάφους» εξήγησε τότε. Με λίγα λόγια η απαραίτητη μελέτη του έργου για την πόλη μας δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει κι είναι ολοκληρωμένη. Αντίθετα αυτή η μελέτη υπάρχει για όλες τις άλλες πρωτεύουσες νομών της ΑΜΘ.
Στο κείμενο της Δευτέρας ο κ. Φλουδόπουλος ανακοίνωσε ότι η πρόταση της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, η οποία παρουσιάστηκε πέρσι τέτοια εποχή, μπήκε σε φάση διαβούλευσης. Έγραψε και στοιχεία της πρότασης, στα οποία φαίνονται ενδεικτικά στοιχεία όπως χιλιόμετρα δικτύου και συνδέσεις με αυτό.
Από τα ενδεικτικά, όπως σημειώνει στο αρχικό κείμενο της η ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, προκύπτει ότι η Καβάλα έως το 2021 θα έχει δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου μόνο 26 χιλιομέτρων και συνδέσεις 512. Οι ίδιοι πίνακες παρουσιάζουν τα εξής στοιχεία για τις άλλες πόλεις:
Αλεξανδρούπολη δίκτυο 120 χιλιομέτρων- 1.389 συνδέσεις
Ορεστιάδα δίκτυο 59.5 χιλιομέτρων- 756 συνδέσεις
Κομοτηνή δίκτυο 76 χιλιομέτρων- 1.636 συνδέσεις
Ξάνθη δίκτυο 96 χιλιομέτρων- 1.195 συνδέσεις
Δράμα δίκτυο 107 χιλιομέτρων- 1.143 συνδέσεις
Τα νούμερα είναι προφανές ότι δείχνουν υστέρηση της Καβάλας τόσο στο δίκτυο όσο και στις πιθανές συνδέσεις. Αυτό μάλλον οφείλεται σε ότι ήδη σημειώσαμε, στο γεγονός ότι η μελέτη για το έργο στην Καβάλα δεν είναι ολοκληρωμένη.
Το 5ετες πλάνο της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας που επικαλείται η ανάρτηση της Δευτέρας γνωστοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017, όταν κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να εγκριθεί. Τώρα μαθαίνουμε ότι το ίδιο κείμενο μπαίνει σε διαβούλευση. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε κατασκευή στην Καβάλα το έτος 2017 δικτύου 5,2 χιλιομέτρων. Φυσικά και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το Νοέμβρη του 2017 η ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας σύναψε σύμβαση δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου και με αυτά τα χρήματα να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης. Με ανακοίνωση της τον περασμένο Δεκέμβρη η εταιρία εξηγούσε γιατί απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας (όσες έχει στην αρμοδιότητα της) προηγείται χρονικά η Περιφέρεια της ΑΜΘ: «Το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ δομείται σε δύο στάδια, με το πρώτο στάδιο να αφορά στην κατασκευή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου και στη σύνδεση καταναλωτών αποκλειστικά στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα έργα αυτά είχαν σχεδιαστεί ήδη από το 2012 – 2013 και η ΔΕΠΑ από την εποχή εκείνη ήταν σε επαφή με τις εν λόγω Περιφέρειες για την υλοποίησή τους».
Το κείμενο του δημοσιογράφου στην εφημερίδα της Αθήνας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Επενδύσεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε 43 πόλεις και νησιά ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου 2017 – 2021 που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Η εταιρεία προβλέπεται να επενδύσει κοντά στα 180 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δικτύων και για μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος».