Στη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης χθες το πρωί (στη συχνότητα της Πρωινής) η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα παρουσίασε ένα διαφορετικό σκεπτικό όσον αφορά τη διακοπή λειτουργίας του ιδρύματος Αγία Μαρίνα.
Όπως τόνισε η συγκεκριμένη δυσάρεστη είδηση και εξέλιξη (που αρχικά έχει προσωρινό χαρακτήρα) μπορεί και πρέπει να γίνει αφετηρία εξεύρεσης βιώσιμης λύσης. Οριστικής. Πιθανόν η Δήμαρχος να έχει δίκιο. Ήδη ο Σ. Σωτηριάδης (πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ) κατά την παραμονή του στην Αθήνα (χθες και προχθές) είχε επαφές και συζητήσεις για το ίδιο θέμα με το αρμόδιο Υπουργείο. Επιδιώκει (με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών βουλευτών) την υλοποίηση του σεναρίου «απορρόφησης» της «Αγίας Μαρίνας» από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ. Πρόκειται για σχέδιο εφικτό μεν, δύσκολο και όχι άμεσο δε. Στηρίζεται στο ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που ναι μεν εγκρίθηκε στη Βουλή αλλά η εφαρμογή του ειδικά στο ξεκίνημα θα είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Όσοι μάλιστα τοπικοί παράγοντες ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του νέου νόμου ισχυρίζονται ότι το ίδρυμα δεν θα καταφέρει ποτέ να επωφεληθεί από αυτό (όσο κι αν ο νόμος έχει διατάξεις για ιδρύματα προνοιακά και ΑμΕΑ).
Χθες η Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι όποια λύση και να επιλεγεί για την «Αγία Μαρίνα» θα είναι χρονοβόρα. Είτε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το Υπουργείο, είτε με ένα νέο δημοτικό ΚΔΑΠ- ΑμΕΑ όλα θα εξελιχθούν αργά. Ταυτόχρονα θα χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Με λίγα λόγια η κατάσταση έχει μεν προοπτική αλλά δεν θέλει απλώς χρόνο, χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο.
«Εύχομαι η διακοπή λειτουργίας του ιδρύματος να είναι όντως προσωρινή» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που δεν αποκλείεται με ερώτηση του να απευθυνθεί μέσω της Βουλής στην αρμόδια υπουργό κ. Φωτίου. «Πρέπει να βρεθεί λύση γρήγορα» υποστήριξε ο Μάκης Παπαδόπουλος ενώ ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ κ. Σμάραγδος Κρεμύδας είπε χθες στο Ράδιο Πρωινή: « Το γεγονός είναι θλιβερό. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Πιστεύω ότι λύση θα δοθεί μόνο με ένα νέο ΚΔΑΠ- ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας. Κάνω έκκληση να βρεθεί λύση. Σίγουρα δεν έπρεπε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, της προσωρινής αναστολής λειτουργίας».
Στο μεταξύ φέρονται να γκρινιάζουν και οι εργαζόμενοι επειδή όπως ισχυρίζονται τα χρήματα των δωρεών του Πάσχα ενώ έπρεπε να αξιοποιηθούν όλα διαφορετικά, μέρος τους προωθήθηκε στο ΙΚΑ σε σχέση με το χρέος σε αυτό.
Το δ.σ. του ιδρύματος φοβούμενο τις γενικότερες ευθύνες του λόγω του χρέους στο ΙΚΑ δεν αποφάσισε απλώς να το κλείσει αλλά ετοιμάζεται να παραιτηθεί για να μην βρεθεί ακόμη περισσότερο μπλεγμένο.
Τελικά όλα αυτά δείχνουν ότι τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκε με δραματικό τρόπο ένα ακόμη τοπικό σήριαλ, ίδιο με όλα τα προηγούμενα. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, εργαζόμαστε για αυτό που πρέπει να γίνει αλλά το αποτέλεσμα είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) το αντίθετο από το προσδοκώμενο.