Πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η συζήτηση με τον κ. Απόστολο Παυλίδη περιλαμβάνει και καλά νέα για τους μηχανικούς. Αυξημένη δουλειά. Πολλά ιδιωτικά και δημόσια έργα.
Σε σημείο να γίνονται και προσλήψεις. Λόγω φόρτου εργασίας μηχανικοί προσλαμβάνουν συναδέλφους του. Τα προβλήματα παραμένουν φυσικά. Η ακρίβεια και η γραφειοκρατία. Όλα αυτά τα σχολίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ.
Η συνέντευξη με τον κ. Απόστολο Παυλίδη
Ερ: Θέλουμε ένα σχόλιο σας, εργολάβοι, εργολήπτες δημοσίων έργων αποχωρούν από δημόσια έργα ίσως και από ιδιωτικά κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους , γιατί δε βγαίνουν ποια οι τιμές με τις αυξήσεις και την ενέργεια που έχει εκτιναχθεί; Τι λέτε επ’ αυτού;
Απ: Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός. Το έχουμε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο που έχει ξεκινήσει μια μικρή κάμψη σε ότι αναφορά τη δραστηριότητα στα δημόσια ειδικά έργα. Το έχουμε επισημάνει. Το Υπουργείο Υποδομών έχει υποσχεθεί ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δηλαδή αυτές τις μέρες, θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει μέτρα για την ανακούφιση, δρομολόγηση θετικών εξελίξεων.
Ερ: Έχετε κατά νου τι μέτρα θα είναι αυτά;
Απ: Στα δημόσια έργα που έχουν κατατεθεί προσφορές οι οποίες βασίζονταν σε προσφορές προηγούμενων μηνών με δεδομένο ότι έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του χάλυβα, της ασφάλτου και σε πολλές περιπτώσεις έχει φτάσει η αύξηση στο 100% και στο 150%, επομένως καταρτίστηκαν προϋπολογισμοί με άλλα δεδομένα ενώ τώρα τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά και οι ανάδοχοι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Έχουμε ζητήσει λοιπόν όπου υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο ανάδοχος ενώ σε άλλες περιπτώσεις ζητήσαμε την επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης. Να δοθεί δηλαδή μια εξάμηνη για παράδειγμα παράταση με σκοπό να επιδιώξουμε κατάλληλες συνθήκες λίγο αργότερα.
Ερ: Στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας αποφασίζεται αύριο (σήμερα) να μη υπογραφεί η σύμβαση σε δύο έργα ασφαλτοστρώσεων. Ενόψει του ότι αλλάζει ο νόμος, μήπως πρέπει να περιμένουν ο εργολάβος, ο ανάδοχος και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Είναι καλύτερο αυτό;
Απ: Το Υπουργείο έχει αντιληφθεί το πρόβλημα. Το γνωρίζει. Από εκεί και πέρα αν δεν έρθει η νομοθετική ρύθμιση… Δεν είναι εφικτό αυτό που σας είπα, να συμβεί σε όλα τα έργα. Είναι κάποια έργα τα οποία έχουν ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Από εκεί και πέρα για αυτά δεν είναι εφικτό να πάνε σε τροποποιήσεις προϋπολογισμών. Όπου είναι δυνατό να γίνει επιμήκυνση, ζητάμε να γίνει. Διαφορετικά αν ο ανάδοχος δεν μπορεί να ανταποκριθεί μοιραία, κάποια έργα θα ακυρωθούν.
Ερ: Στα Δημόσιο έργα αυτό το πρόβλημα ρυθμίζεται όπως μας είπατε, στα ιδιωτικά έργα τι μπορεί να γίνει;
Απ: Να πούμε ότι αφορούν τα ιδιωτικά έργα τα οποία βασίζονται σε προσυμφωνημένες συζητήσεις που έχουν κάνει οι μηχανικοί με τους ιδιώτες δηλαδή σε προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές και τρέχει και στην περιοχή μας. Έχουν γίνει προβλέψεις για κάποιες παρεμβάσεις με βάση στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Τώρα που υλοποιούνται συναντούν προβλήματα. Υπάρχουν ελλείψεις σε αρκετό εξοπλισμό όπως παράδειγμα οι αντλίες θερμότητας οι οποίες είναι από τα βασικά συστατικά των παρεμβάσεων που γίνονται για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Εκεί λοιπόν λόγω των αλλαγών των τιμών υπάρχει πρόβλημα.
Ερ: Στα έργα του «Εξοικονομώ» πως λύνεται το πρόβλημα;
Απ: Σε αυτά τα έργα δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα. Αντίστοιχα έχουμε ζητήσει παράταση στην υλοποίηση. Έχει δοθεί ήδη μια δίμηνη παράταση. Τώρα στο τέλος του μήνα λήγει αυτή η παράταση και πρόκειται να ζητήσουμε και άλλη.
Ερ: Λέτε ότι και στις δυο περιπτώσεις τουλάχιστον πρέπει να κερδηθεί χρόνος μήπως με το χρόνο βελτιωθούν λίγο τα πράγματα.
Απ: Ακριβώς. Μήπως με το χρόνο έχουμε και παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα διευκολύνουν την κατάσταση ή αλλάξει το γενικότερο σκηνικό. Όλα αυτά ξεκίνησαν ουσιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Ερ: Αν κάνουμε μια βόλτα στην πόλη της Καβάλας θα δούμε την οικοδομική δραστηριότητα στο φόρτε της παρά ταύτα γίνονται πολλά σήμερα οικοδομικά, ιδιωτικά και δημόσια έργα;
Απ: Ασφαλώς. Η οικοδομική δραστηριότητα ήδη από το 2021 ξεκίνησε και παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη αύξηση στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Σε ότι αφορά την περιοχή μας γνωρίζω επειδή κάθε εβδομάδα συνεδριάζει το συμβούλιο αρχιτεκτονικής και συνεδριάζει στην έδρα του ΤΕΕ ΑΜ, έχουμε κάθε εβδομάδα αιτήματα για νέες οικοδομικές άδειες.
Ερ: Μπορούμε να κάνουμε ένα πρόχειρο υπολογισμό ότι δηλαδή έχει 10-15 τέτοια θέματα το συμβούλιο κάθε εβδομάδα;
Απ: Το νούμερο που λέτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι κάπου εκεί. Δεν είναι όλες ίδιες περιπτώσεις. Είναι και αναθεωρήσεις αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει έντονη δραστηριότητα τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο.
Ερ: Κάποιοι σκέφτονται ήδη το επόμενο καλοκαίρι για τουριστικά έργα;
Απ: Ασφαλώς. Έτσι είναι. Η σεζόν έχει ξεκινήσει από πέρσι και συνεχίζεται φέτος. Εξάλλου είναι μια εποχή που ευνοεί πολλές δραστηριότητες. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τεχνικά γραφεία συναδέλφων μηχανικών για να απασχολήσουν προσωπικό. Δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει. Μεταξύ άλλων εκτός από νέες υποδομές και για άλλες παρεμβάσεις, μικρές δηλαδή άδειες για παρεμβάσεις στα ακίνητα των ιδιωτών. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα. Όλα αυτά παρά το υπόλοιπο κλίμα δηλαδή τις αυξήσεις των τιμών κτλ. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Προσπαθούν με κάθε τρόπο, με προσλήψεις ή με συμβάσεις με νέους μηχανικούς να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει.
Ερ: Να κλείσουμε τη συζήτηση περί ηλεκτρονικής ταυτότητας ενός κτιρίου. Τι είναι αυτό; Όλο και περισσότεροι το βρίσκουν μπροστά τους ως «εμπόδιο».
Απ: Πρόκειται για μια καινούρια διαδικασία η οποία ουσιαστικά στοχεύει στη δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων και ξέρετε ότι όταν έρχεται κάτι καινούριο προκαλεί αντιδράσεις. Όταν ήρθε το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών, στην αρχή το 2018, πολλοί δυσανασχέτησαν. Πως θα είναι, πως θα αλλάξουν τα πράγματα, καλύτερα ήταν πριν, ωστόσο κανείς σήμερα δεν αμφισβητεί ότι με το νέο σύστημα επιταχύνθηκε ο χρόνος έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων στοχεύει στο να δημιουργήσει μια μοναδική ταυτότητα για κάθε ένα ακίνητο στη χώρα, προκειμένου εύκολα να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος αλλά και ενδεχόμενα αυτός ο επενδυτής ο οποίος θα θέλει να το αξιοποιήσει. Με ένα μοναδικό αριθμό θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν το συγκεκριμένο ακίνητο. Ασφαλώς υπάρχει και κόστος. Δεν είναι υποχρεωτικό για όλα τα κτίρια της χώρας, προς το παρόν. Μετά από μια πενταετία πιθανώς να είναι υποχρεωτικό για όλα. Για την ώρα είναι για τις νέες οικοδομικές άδειες και για τα αυθαίρετα μετά την περαίωση τους.