Dark Mode Light Mode

Υπερπληθυσμός γατών και στην Καβάλα!

Ο Κώστας Γιτίσογλου είναι γνωστός συμπολίτης φιλόζωος. Πολύ συχνά και εθελοντής με αξιοπρόσεκτη δράση. Από τον περασμένο Γενάρη και μετά εκπροσωπεί την ιδιωτική εταιρία Pet Friend Kavala.

Η εταιρία ασχολείται με όλα τα αδέσποτα. Συνεργάζεται με Δήμους, ακόμη και με το κράτος. Μας μίλησε και για την εταιρία και για το πρόβλημα υπερπληθυσμού των γατών στην Καβάλα.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για την εταιρεία που έχει δημιουργηθεί κι έχει αντικείμενο τα αδέσποτα ζώα.

Απ: Από την αγάπη για τη διάσωση και τη βοήθεια για αδέσποτα ζώα, προέκυψε και αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα. Μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες διάσωσης, υιοθεσιών, περισυλλογής κλπ. Για τις γάτες υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός, πολλές γειτονιές της πόλης «βογκάνε» από τον υπερπληθυσμό. Αν υπολογίσουμε ότι στην Ελλάδα τα αδέσποτα σκυλιά είναι περίπου 4 εκατομμύρια, μιλάμε ότι οι γάτες είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια. Διπλάσιος πληθυσμός και παραπάνω. Το αντίστοιχο περίπου ισχύει και στην Καβάλα. Εμείς μπορούμε και επεμβαίνουμε με τον εξοπλισμό που έχουμε. Με την εμπειρία και τη γνώση. Μας καλούνε διάφοροι περίοικοι εθελοντές που ταΐζουν και φροντίζουν τα ζώα ώστε να συμβάλουμε στις προσπάθειες στειρώσεων για να μειωθεί λίγο ο πληθυσμός, να είναι περισσότερο διαχειρίσιμος. Υπάρχουν γειτονιές που πάμε και κάθε μέρα μπορούμε να συλλέξουμε μέχρι και 20 γάτες, προκειμένου να ηρεμήσει λίγο η περιοχή από γεννήσεις, καβγάδες κλπ.

Ερ: Οι γάτες που υπάρχουν στην Καβάλα, είναι υπερβολικά πολλές;

Απ: Δεν μπορεί να μετρηθεί ακριβώς ο πληθυσμός τους. Υπάρχουν και πάρα πολλές στειρωμένες.  Ευτυχώς γίνεται η διαδικασία στειρώσεων εδώ και χρόνια που κόβουμε το αριστερό το αυτάκι και αυτό σημαίνει ότι το ζώο είναι στειρωμένο. Το λέω αυτό και για τον κόσμο, να ξέρει. Είναι διεθνής κανόνας για να αναγνωρίζουμε ότι ένα ζώο έχει στειρωθεί και έτσι δε χρειάζεται να το  συλλέξουμε ξανά.

Ερ: Πως το σχολιάζεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους άνθρωποι και να ταΐζουν 20-30 γάτες;

Απ: Αν υπάρχει αυτή η έμφυτη αγάπη προς τα ζώα πρέπει να συνδυαστεί με το γεγονός να μην ενοχλούνται οι περίοικοι, γιατί οι γάτες αυξάνονται πάρα πολύ γρήγορα σε σχέση με τα αδέσποτα σκυλιά. Μπορεί να έχουμε μέσα σε ένα έτος και τρεις γεννήσεις για μια γάτα! Ο νόμος ορίζει ναι μεν να ταΐζουμε αλλά να μην αφήνουμε ανθυγιεινή εστία. Δεν μπορεί να πετάμε αποφάγια και να φεύγουμε. Θέλει ξηρά τροφή ή κονσέρβα και μετά μαζεύεις τα υπολείμματα διότι σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται μια ανθυγιεινή εστία.  Οι γάτες μπαίνουν στα σπίτια αυτών που τις ταΐζουνε. Εκεί που νιώθουν ασφάλεια. Δε θα μπει σε ξένο σπίτι. Μιλάμε για το εσωτερικό, όχι σε αυλή. Στο εσωτερικό του σπιτιού θα μπουν εκεί που νιώθουν ασφάλεια.

Ερ: Μάλλον περισσότερο επείγον είναι να στειρωθούν οι γάτες στην Καβάλα παρά τα σκυλιά.

Απ: Και τα σκυλιά, όχι μόνο οι γάτες. Το πρόβλημα με τα σκυλιά φαίνεται  πιο πολύ γιατί είναι πιο ογκώδη. Καμία φορά τα αρσενικά μαλώνουν και δεν είναι ότι πιο καλό το θέαμα. Είναι και επικίνδυνο. Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μια σύμβαση μ’ έναν κύριο και έχει συμπεριλάβει και τις γάτες στις στειρώσεις. Συμβάλουμε και εμείς σ’ αυτήν τη διαδικασία. Καθημερινά έχουμε καλέσματα για γάτες. Για περισυλλογές με σκοπό τη στείρωση αλλά και την εξειδικευμένη διάσωση. Κάθε μέρα υπάρχουν γατιά που πήγανε μέσα σε υπόνομους, σε λούκια, σε ταράτσες, σε στέγες. Κινδυνεύουν, εγκλωβίζονται κτλ.

Προηγούμενο άρθρο

Νομικές ενέργειες από το σωματείο Ταξί κατά της αλλαγής της πιάτσας

Επόμενο άρθρο

Ψηφοδέλτιο έκπληξη στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου