Γράφει η Αθανασία Χατζηφωτίου, υποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, για υποψήφια Ευρωβουλευτής από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκης
Τον Ιούνιο του ’23 στο περιοδικό Economist ο Charlemagne ανέφερε ότι παντού στον κόσμο το δίπολο αριστερά- δεξιά είναι εύκολα αναγνωρίσιμο λόγω της μακρόχρονης ιστορικότητας που φέρει.
Έτσι λοιπόν για παράδειγμα αν κάποιος έχει προτίμηση στις βαριές ποινές φυλάκισης, στις ‘παραδοσιακές’ οικογενειακές αξίες, στους αμυντικούς εξοπλισμούς, στην αναλογική αμοιβή της δουλειάς, κτλ. τότε είναι υποστηρικτής της δεξιάς.
Αντίθετα, αν κάποιος έχει προτίμηση σε μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην βοήθεια για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες τότε είναι υποστηρικτής της αριστεράς. Σήμερα όμως ζούμε σε ένα κόσμο που χρειάζεται και προστασία αλλά και αυτονομία από ‘μεγάλες δυνάμεις’.
Χρειάζεται καλά αμειβόμενες δουλειές σ’ ένα κοινωνικό/οικονομικό περιβάλλον που να μπορεί να εξαλείψει την φτώχεια, να προωθεί την ισότητα σε όλους τους τομείς (π.χ. οικογένεια, ψηφιακή πρόσβαση, κτλ.) και να εγγυάται την ειρήνη και ελευθερία των πολιτών του.
Πόσο σώφρον είναι λοιπόν να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από αυτό το παραδοσιακό δίπολο ‘αριστερά-δεξιά’; Εξάλλου, πέραν των δύο αυτών άκρων υπάρχουν επίσης κεντρώοι, κεντρώοι φιλελεύθεροι, πράσινοι-οικολόγοι, σοσιαλιστές, σοσιαλιστές δημοκράτες και βέβαια πάσης φύσεως λαϊκιστές δεξιάς και αριστερής προέλευσης.
Και όλους αυτούς τους συνδυασμούς τους βρίσκουμε και στους λαούς και σε κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να εξασφαλίσει τέτοιες πολιτικές δυνάμεις που θα έφερναν μια ισορροπία στα παραπάνω θέματα;
Οι διαπραγματεύσεις και οι συμβιβασμοί είναι πάντα απαραίτητοι προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές πολιτικές. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι θέσεις με αριστερό πρόσημο γι’ αυτό και προβάλλουν την ισότητα, την διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη στοχεύοντας σε μια κοινωνική Ευρώπη που θα προχωρά με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα όμως, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα- όλα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- πρέπει να αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες μέσα από τους οποίους όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα πρέπει να συζητούν τις μελλοντικές πολιτικές της Ευρώπης.
Είναι τρείς άξονες που πιστεύω ότι υπερβαίνουν το παραδοσιακό δίπολο αριστερά-δεξιά και μπορούν να εγγυηθούν γόνιμες διαπραγματεύσεις. Μπορούμε να έχουμε οποιεσδήποτε πολιτικές μετανάστευσης χωρίς να λάβουμε υπόψη την κλιματική αλλαγή ή τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη και εξάλειψη της φτώχειας χωρίς να λάβουμε υπόψη τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης; Μπορούμε να μιλάμε για αντιφασιστική και δίκαιη, κοινωνική Ευρώπη χωρίς να λάβουμε υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Η απάντηση στα παραπάνω είναι όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ατζέντα του μπορεί να θέσει τα παραπάνω ερωτήματα. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε ναι στις προοδευτικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις και δη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.
Ποια είναι η Αθανασία Χατζηφωτίου
Η Αθανασία Χατζηφωτίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφική σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Durham, UK στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Έχει δουλέψει με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το 2007 δουλεύει στο πανεπιστήμιο του Sunderland, UK στο τμήμα Κοινωνικών Σπουδών. Είναι επίκουρη καθηγήτρια με ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις στην βιώσιμη εκπαίδευση και κοινωνία. Έχει αρθρογραφήσει σε διαδικτυακές πλατφόρμες σε θέματα επικαιρότητας που αφορούν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στην ισότητα στο γάμο, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κτλ.