Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ανέπτυξε χθες τις απόψεις του για το πρόβλημα των πλημμυρισμένων Τεναγών των Φιλίππων. Σχολίασε κι άλλα θέματα της επικαιρότητας, επέμενε στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ κτλ.
Για τα Τενάγη διαπίστωσε ότι τα νερά υποχωρούν κι έτσι υπάρχει μια προοπτική οι αγρότες να σπείρουν. Ζήτησε να έρθουν στην περιοχή για συζήτηση Υπουργείο και μελετητές του έργου που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Οι δηλώσεις Μαρκόπουλου
Ερώτηση: Τι γίνεται ακριβώς με τα Τενάγη; Μπορούν να σπείρουν οι άνθρωποι;
Απάντηση: Στα Τενάγη η πλημμύρα είναι κάτι θεαματικό. Η επαναφορά στην κανονική κατάσταση δεν είναι θεαματική και για αυτό δεν παίζει στην επικαιρότητα. Εγώ έχω πει ότι μακάρι να μπορούσε να βρεθεί μια λύση, η οποία λύση να είναι κάθετη, ριζική, αποτελεσματική για να αποφύγουμε αυτό που γίνεται. Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοια λύση. Εκείνο το οποίο θα γίνει είναι ότι θα συνεχίζουν να πλημυρίζουμε και μετά θα πρέπει να βρεθεί μέριμνα όσο πιο γρήγορα να ξεπλημυρίζουμε. Αυτή τη στιγμή τα νερά έχουνε αποτραβηχτεί σε ικανοποιητικό βαθμό και θα τραβιότανε σε ικανοποιητικότερο βαθμό αν από τον Νοέμβριο που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, πήγαιναν σε σημεία τα οποία είναι σταθερά (όχι στην περιοχή της Ελευθερούπολης, των Αντιφιλίππων, του Παλαιοχωρίου που εκεί ήταν λίμνη) στην περιοχή των Σερρών, της Δράμας που τα εδάφη ήταν σταθερά και σκάβανε εκεί πέρα. Στην περιοχή των Τεναγών το συμπέρασμα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε αυτή την κατάσταση της γρήγορης επανόδου στην κανονικότητα είναι να έχουμε πάντα σκαμμένο το κομμάτι των Σερρών, το οποίο εγώ άρχισα να το πρωτοσκάβω. Είχαμε αναλάβει την ευθύνη αν και ο Ν. Σερρών είναι εκτός Περιφερειακής Ενότητας.
Το δεύτερο είναι να ψάχνουμε να βρίσκουμε τα διάφορα μπουκώματα τα οποία υπάρχουν από περιττές ύλες κτλ. Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα σπέρνουνε στα Τενάγη. Είναι δύσκολο λάθη τα οποία έχουν γίνει επί δεκαετίες όπως το βάψιμο, το 3Α που είδα και έναν πρώην Δήμαρχο να επιχειρεί να το ρίξει στους δρόμους και ήταν εγκληματικό λάθος. Το οποίο όμως ήταν μια τακτική η οποία γινότανε. Πρέπει να συντονιστούμε στην περιοχή όμως δεν μπορούμε να συζητάμε για φορείς διαχείρισης αν δεν τους δώσουμε και αρμοδιότητες. Θα μπορούσα και εγώ να πω ότι θα κάνω έναν φορέα διαχείρισης αλλά εγώ σαν Περιφερειακή Ενότητα θα το πληρώνω. Είναι θέματα μιας λεπτομερούς συζήτησης που θα αφορά μόνο τα Τενάγη και θα είναι καλό να γίνει σ` ένα ανύποπτο καλοκαιρινό χρόνο. Αυτή τη στιγμή υποχωρεί το πρόβλημα. Πιστεύω ότι αν δεν έχουμε έκτακτη βροχόπτωση, θα επιτρέψει τους ανθρώπους να σπείρουν. Ειδικά χθες είχα μια επικοινωνία με το Παλαιοχώρι όπου τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Υπάρχουν κάποιες λίγες περιοχές που έχουν το πρόβλημα.
Ερώτηση: Αυτό το θέμα να τρυπήσουμε το Σύμβολο και να χύνουμε τα νερά στον κόλπο της Καβάλας…
Απάντηση: Είναι αστείο. Διαφωνούμε με αυτό το συμπέρασμα και δεν θα το εφαρμόσουμε ποτέ.
Ερώτηση: Πως γίνεται να ξοδεύονται τόσα λεφτά για μια προμελέτη με το περιεχόμενο της οποίας όλοι διαφωνούν;
Απάντηση: Ποιος έχει αναθέσει τη μελέτη; Τη μελέτη την έχει αναθέσει το υπουργείο υποδομών, δικτύων κτλ. Ποιος είναι ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης; Γενικά της αυτοδιοίκησης, να βάλουμε και του Δήμους μέσα σε αυτή τη διαδικασία. Κανένας. Εγώ με το ζόρι φώναξα τους μελετητές στο Διοικητήριο το περσινό καλοκαίρι και ενώ είχαμε χάσει τις εκλογές. Τους είπα ότι πρέπει να κάνουνε ένα, δυο, τρία τέσσερα πράγματα. Αυτό έγινε με την παρουσία των δυο αρμόδιων διευθυντών
. Είπαν ευχαριστούμε κ. Μαρκόπουλε θα τα λάβουμε υπόψη. Το λάθος που γίνεται σήμερα και το λέω χωρίς να θέλω να κάνω αντιπολίτευση, το λέω μήπως και διορθωθεί, είναι ότι από τη 1 Σεπτεμβρίου περιμένουμε να τελειώσει η μελέτη να τη δούμε, ενώ θα πρέπει να έρθει εδώ το υπουργείο, η επιβλέπουσα και η διευθύνουσα οι μελετητές, και να αποκτήσει η περιφέρεια έναν λόγο ο οποίος λόγος θα είναι παρεμβατικός. Θέλουμε τη μελέτη αλλά τη θέλουμε να την αξιοποιήσουμε. Θέλουμε να μας πείτε για τα νερά που συγκεντρώνονται στο χαμηλότερο σημείο και τη διαχείριση τους. Δεν θέλουμε να μας πείτε μόνο για την παροχέτευση τους προς τη θάλασσα και στον Αγγίτη . Είναι και άλλα σημεία που πρέπει να συζητηθούν».