Ο συμπολίτης γιατρός Γιώργος Πεχλιβανίδης είναι πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής.
Με το κόμμα Πνοή Δημοκρατίας, που έχει επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Κούβελα. Μιλά στην Πρωινή για την εποχή των αντιεμβολιαστών. Συμφωνεί ότι τότε άρχισαν όλα. Σχολιάζει τα θέματα της προεκλογικής επικαιρότητας. Το κυρίαρχο. Αυτό της ακρίβειας.
Η συνέντευξη
Ερ: Να μας πείτε ορισμένα πράγματα για σας.
Απ: Γεννήθηκα το 1966, είμαι 57χρονών. Είμαι παντρεμένος με έναν πολύ υπομονετικό άνθρωπο που με ανέχεται τόσα χρόνια. Έχω δυο υπέροχα παιδιά τα οποία έχουν σπουδάσει και αυτά ιατρική, έχουν τελειώσει. Είναι σε καλό δρόμο. Ζω στην Καβάλα από το 1993. Ιδιωτεύω από το 2000. Αποφάσισα να κατέβω στον πολιτικό στίβο της χώρας για πρώτη φορά στη ζωή μου. Το κόμμα είναι η «Πνοή Δημοκρατίας» με ιδρυτή τον καθηγητή Φαρμακολογίας Δημήτρη Κούβελα. Σαν πέρσι τέτοιο καιρό έγινε η ίδρυση του κόμματος. Τα μέλη έχουνε εγγραφεί και κατεβαίνουμε στις εκλογές, λόγω μια δυστοπίας που διαπιστώσαμε στον τόπο.
Ερ: Αυτή η ιστορία αρχίζει από την πανδημία, λίγο πιο νωρίς;
Απ: Η ιστορία όντως αρχίζει από την πανδημία. Ο κ. Κούβελας έγινε γνωστός επειδή είχε μια άλλη άποψη, τη δική του άποψη. Ο καθόλα αρμόδιος για όλα αυτά τα θέματα είναι ο καθηγητής της φαρμακολογίας και όχι ένας κλινικός γιατρός ή ένας πνευμονολόγος ή ένας ορθοπεδικός. Αυτός που ξέρει τα φάρμακα είναι ο καθηγητής της φαρμακολογίας. Όλοι μπορεί να είναι γιατροί. Εγώ μπορώ να τα δίνω, αλλά αυτός ξέρει το φάρμακο. Έτσι λοιπόν η άποψη του θα μπορούσε να είναι σεβαστή, τουλάχιστον ακουστή. Όχι να κυνηγηθεί για την άποψη του. Καθότι ο καθηγητής έχει την ακαδημαϊκή ελευθερία να πει την άποψη του, δημόσια.
Ερ: Αυτό το πράγμα παραπέμπει και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα;
Απ: Δεν θα έλεγα. Ο ίδιος είναι εμβολιασμένος και το έχει πει πολλές φορές. Είναι διαβητικός, είναι παχύσαρκος, έχει παράγοντες κινδύνου και θα έπρεπε να εμβολιαστεί όπως θα έπρεπε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι που έχουν κάποια υψηλή επικινδυνότητα.
Ερ: Η διαφωνία που βρίσκεται;
Απ: Η διαφωνία βρίσκεται στο ότι ένα καινούριο σκεύασμα θα δινόταν σε όλο τον πληθυσμό υποχρεωτικά με ποινές, με διώξεις, με στερήσεις, με κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αυτό το πράγμα για μένα δεν είναι δημοκρατία στο μυαλό μου. Ήταν ένας από τους λόγους που με ώθησε να ασπαστώ το πνεύμα του Κούβελα, το οποίο για μένα είναι φωτεινό. Μέσα σε μια δυστοπία και μια φοβία που κυριάρχησε στο κοινωνικό σύνολο για ένα νόσημα, ο Κούβελας μου φάνηκε ότι ήταν το φως σε αυτή την ιστορία.
Ερ: Πως προχώρησε και έγινε κόμμα;
Απ: Ο κ. Κούβελας διώχθηκε, δικάστηκε, αθωώθηκε. Κινδύνεψε λέει το πολίτευμα από τις απόψεις του. Ένα πολίτευμα δεν κινδυνεύει από τις απόψεις ενός ανθρώπου. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική γιατί σκέφτεται ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.
Ερ: Είναι εν ενεργεία γιατρός ή συνταξιούχος;
Απ: Είναι εν ενεργεία, είναι καθηγητής φαρμακολογίας του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Είναι καθηγητής έδρας. Ήταν για χρόνια στον ΕΜΑ. Οι απόψεις του ήταν σεβαστές στον ΕΟΦ. Με όλες τις κυβερνήσεις, δεν μπορώ να πω ότι ήταν κομματικό στέλεχος ευνοούμενο ή οτιδήποτε. Οι καθηγητές φαρμακολογίας στην Ελλάδα είναι 5-6 στον αριθμό. Με αυτές τις περγαμηνές του Κούβελα, δεν είναι πολλοί. Το κόμμα έγινε πέρσι τον Μάιο. Φέτος απ` ότι είδα στο facebook του κ. Κούβελα γιόρτασε τον ένα χρόνο της «Πνοής Δημοκρατίας». Δεν μπορώ να πω ότι αυτή η παράταξη απαρτίζεται μόνο από αντιεμβολιαστές. Μπορεί εγώ να μην έκανα το εμβόλιο αλλά δεν είμαι αντιεμβολιαστής. Πιστεύω στα εμβόλια. Πιστεύω στον εμβολιασμό.
Οι γιατροί ζουν με τα εμβόλια και βοηθούν τον κόσμο με τα εμβόλια. Είναι απαράδεκτο ένας γιατρός να είναι ενάντια σε έναν εμβολιασμό.
Ερ: Τώρα που είμαστε στις εκλογές, τι άλλο λέει το κόμμα σας στον κόσμο, τώρα που ξεχάστηκε ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή η ιστορία με τα εμβόλια;
Απ: Έχουμε άποψη για όλα τα πράγματα. Αν δε ζει ο κόσμος την ακρίβεια στο πετσί του, δεν είναι δυνατό να λέμε ότι θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη από την ενέργεια. Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δέχεσαι ότι η ενέργεια πουλιέται πολύ πιο ακριβά απ’ ότι παράγεται με αποτέλεσμα κάποιος που την εκμεταλλεύεται να έχει υπερκέρδη. Η ενέργεια δε θα έπρεπε να πουλιέται τόσο ακριβά. Δεν είναι δυνατό η φτωχή Ελλάδα να έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη, να έχει τον ακριβότερο πετρέλαιο. Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Είμαι μέσα στον κόσμο. Βλέπω ότι ο κόσμος στις 20 του μήνα δεν έχει χρήματα. Πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ και παίρνει τα πλέον βασικά. Έχει υποβαθμιστεί η ζωή του Έλληνα πολίτη, υποβαθμίστηκαν τα οικονομικά του. Ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει τις περιουσίες του. Ακούω ότι είναι 700.000 οι κατοικίες που οδεύουν σε πλειστηριασμό.