Η κα Φωτίου αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν στην Καβάλα από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Κατ΄ αρχήν παρακολούθησε την εκδήλωση χορού για άτομα με ειδικές ανάγκες, την Παρασκευή το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας.
Το Σάββατο επισκέφθηκε την παιδόπολη, στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πριν φύγει συνάντησε τους εργαζόμενους στη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Είχε επόμενο προορισμό την Ξάνθη, ενώ στο ενδιάμεσο συνάντησε και το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Αγία Μαρίνα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Φωτίου παραδέχτηκε ότι το ίδρυμα όσο δεν πληρώνει ΙΚΑ, έχει χρέη στο ασφαλιστικό ίδρυμα, έχει λίγες πιθανότητες ν΄ αποκτήσει την απαραίτητη για τη λειτουργία του πιστοποίηση.
«Η θ΄ αλλάξουμε το νόμο, ή θα πρέπει να βρούμε κάποιο παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά επιμένοντας ότι το ίδρυμα πρέπει να πληρώνει ΙΚΑ, ή να κάνει μία καινούρια ρύθμιση, αφού την προηγούμενη την έχασε.
«Θέλουμε να δώσουμε πιστοποίηση στο ίδρυμα. Θα κάνω ότι μπορώ, αλλά δε μπορώ να υπερβώ τους νόμους», είπε η χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη με την κα Φωτίου ξεκίνησε με τον κ. Ευριπίδη Ταρασίδη εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Ο κ. Ταρασίδης είπε: «Η αλληλεγγύη είναι προτεραιότητα για την αριστερά. Θέλουμε να κάνουμε ότι δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσον αφορά την κοινωνική προστασία ευαίσθητων ομάδων».
Αμέσως μετά η Θ. Φωτίου χαρακτήρισε την περιοδεία της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σημαντική. «Ήρθαμε για να δούμε και να συζητήσουμε από κοντά τα προβλήματα», εννοώντας και την παρουσία στην περιοδεία αυτή του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Καρέλα. Ανακοίνωσε τον νέο νόμο πλαίσιο που αναδιοργανώνει την κοινωνική πρόνοια, ρυθμίζει και τις σχέσεις του κράτους με τα ιδιωτικά ιδρύματα. Ο νέος νόμος που πρέπει ν΄ αναμένεται το Φθινόπωρο, αφορά έξι ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, μεταξύ των οποίων τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ρομά, οι άστεγοι, οι άποροι κ.λ.π.
Επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας – είπε η κα Φωτίου – θα είναι τα δημόσια ιδρύματα, αλλά θα συμμετέχουν και τα ιδιωτικά. Εξήγησε ότι θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές βαθμίδες, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν κοινοί κανόνες, στα ιδρύματα που το κράτος επιχορηγεί.
Θα επιταχύνουμε εμβληματικούς νόμους, είπε η κα Φωτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σημερινό καθεστώς δεν θα συνεχισθεί. Συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν κι άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κοινωνικής φτώχειας.
Είπε στη συνέχεια: «Χρησιμοποιούμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Μαζέψαμε 380 εκατομ. ευρώ, από τις λίστες, με τη φοροδιαφυγή. Κανείς δεν θα μείνει ακάλυπτος, από αυτούς που αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια. Τώρα που τέλειωσε η αξιολόγηση, τώρα θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».
Σ΄ ερώτηση για το αν τα ιδρύματα θα είναι περιφερειακά ή ανά νομό, εξήγησε ότι αυτό που εξετάζεται είναι τα ιδρύματα, να οργανωθούν ανά δήμο και νομό, για να υπάρχουν όπως είπε συνέχειες. Θέλουμε να μπει η κοινωνία στα ιδρύματα, είπε επίσης η κα Φωτίου. Ένα σημείο στο οποίο η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα είναι αυτό της ανάδοχης οικογένειας.