Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργο που υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας σύντομα θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν στο Παληό και το Περιγιάλι δύο υποβρύχιοι ωκεανογραφικοί σταθμοί.
Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα και στους αλιείς αν και το σχέδιο είναι ακόμη πιο φιλόδοξο. Μας μιλά ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Γιώργος Μιχαηλίδης.
Η συνέντευξη
Ερ: Την προηγούμενη εβδομάδα του Yπουργείο Oικονομικών έδωσε άδεια όπως προβλέπεται, για να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν δυο υποβρύχιοι ωκεανογραφικοί σταθμοί που θα ενημερώνουν τους αλιείς. Αυτό θα γίνει στον κόλπο της Καβάλας, κοντά στην πόλη.
Απ: Όντως πήραμε την τελευταία άδεια από το υπουργείο προκειμένου να γίνει τοποθέτηση των ωκεανογραφικών σταθμών. Οι δυο αυτοί σταθμοί είναι στο πλαίσιο έργου του προγράμματος «ΕΠΑΛ Αλιείας- Θάλασσας». Προβλέπεται λοιπόν να τοποθετηθούν στο Παληό και στο Περιγιάλι. Συνδυάζονται με ένα μετεωρολογικό σταθμό που θα τοποθετηθεί στην οροφή του σχολείου της Παναγίας. Ο σκοπός είναι πολλαπλός. Ένας από τους στόχους είναι να μπορούμε να ενημερώνουμε τους παράκτιους αλιείς για την κατάσταση των ρευμάτων που επικρατούν και των μετεωρολογικών συνθηκών σε πολύ μικρή κλίμακα ώστε να έχουμε μια πολύ ακριβή εικόνα στο τι συμβαίνει στην περιοχή που δραστηριοποιούνται και να επιλέγουνε με ασφάλεια και ελπίζουμε αποτελεσματικά, το που θα κινηθούν. Αυτός είναι ένας από τους στόχους. Ένας βασικός σύμφωνα με τον οποίο επιλέξαμε να καταθέσουμε αυτή την πρόταση, είναι ότι θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα της ποιότητας ύδατος η οποία επικρατεί στην περιοχή αλλά και των ιδεολογικών χαρακτηριστικών που επικρατούν και τα οποία χρησιμοποιούνται όταν σχεδιάζουμε λιμενικά έργα. Έργα προστασίας των ακτών για παράδειγμα. Όλα αυτά τα έργα γίνονται με βάση κάποιες υποθέσεις, κάποια μεγέθη σχεδιασμού. Με αυτούς τους σταθμούς θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα.
Ερ: Που θα στέλνουν δεδομένα αυτοί οι δυο ωκεανογραφικοί σταθμοί;
Απ: Στο iCloud, στο διαδίκτυο. Σε έναν σέρβερ. Εκεί θα αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία. Θα έχει πρόσβαση ο Δήμος Καβάλας στα δεδομένα. Ενδεχομένως θα έχουμε ανοιχτά τα δεδομένα για να τα χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται. Θα δημιουργηθεί μια πολύ απλή εφαρμογή, έτσι ώστε οι παράκτιοι αλιείς να μπορούνε να μπαίνουν εύκολα και να βλέπουνε τα χαρακτηριστικά που τους ενδιαφέρουν. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που θα προκύψει μετά την τοποθέτηση των σταθμών, είναι ότι ένα παρόμοιο έργο έχει γίνει και στο Δήμο Παγγαίου. Επομένως αυτή τη στιγμή θα έχουμε ένα έργο και στους δυο Δήμους. Θα έχουμε στοιχεία και από τους δύο Δήμους. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να μπορέσει η Περιφέρεια βασιζόμενη στα στοιχεία αυτά να μπορέσει να διεκδικήσει έργα για την προστασία από τη διάβρωση των ακτών, η οποία μην την υποτιμάται, είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο μετά το φράγμα του Νέστου και θα μας απασχολήσει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια. Επειδή αυτά τα έργα είναι τεράστια όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος προφανώς αυτό θα γίνει σε συνεργασία με έναν ανώτερο φορέα από το Δήμο. Χρειαζόμαστε στοιχεία για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό που ζητάμε.
Ερ: Πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό με τους ωκεανογραφικούς σταθμούς;
Απ: Μέχρι 31/12 θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί. Θα είναι έτοιμο πιο πριν. Τα λογισμικά είναι ήδη σχεδόν έτοιμα. Περιμένουμε τη σύνδεση των σταθμών και θα είμαστε έτοιμοι.
Ερ: Έχουν αγοραστεί οι δυο σταθμοί;
Απ: Ναι έχουν αγοραστεί. Είμαστε στο τέλος. Το συγκεκριμένο έργο πάει πολύ καλά και είμαστε στο τέλος. Έπρεπε να πάρουμε πολλές άδειες από το υπουργείο. Από διάφορα υπουργεία. Παρόλα αυτά νομίζω ότι κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα. Δεν είχαμε τις συνήθεις καθυστερήσεις γιατί δεν εμπλέκονται σχέδια πόλης όπως συνήθως εμπλέκονται στα τεχνικά έργα.
Ερ: Είναι χρήματα από την Αναπτυξιακή Καβάλας;
Απ: Είναι το πρόγραμμα «ΕΠΑΛ Αλιείας- Θάλασσας» που τρέχει μέσω της Αναπτυξιακής Καβάλας. Αφορά ένα «Αλιείας- Θάλασσας» μόνο για το Δήμο Καβάλας. Είναι το μόνο νομίζω που υπάρχει σ’ όλη την Ελλάδα που αφορά συγκεκριμένα ένα Δήμο.
Ερ: Γίνεται δουλειά. Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κάνουν δουλειά τελικά.
Απ: Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά. Εξαρτάται βέβαια και για τι προγράμματα μιλάμε. Ακόμη και τα προγράμματα που δεν έχουν μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, αφορούν πάντα θέματα στα οποία λαμβάνουμε πολύ καλή γνώση από την εμπειρία άλλων Δήμων της Ευρώπης. Μιλάω για τα κλασσικά Ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουμε και όχι αναγκαστικά για το ΕΣΠΑ. Επομένως υπάρχουν θέματα τα οποία θα έρθουν τον επόμενο καιρό, το επόμενο διάστημα στη καθημερινότητα μας, όπως η κυκλική οικονομία, το «πληρώνω όσο πετάω» στα απορρίμματα και μια σειρά από άλλα θέματα στα οποία παίρνουμε μια πολύτιμη εμπειρία το πώς αντιμετωπίστηκαν από άλλους Δήμους στην Ευρώπη με επιτυχημένο τρόπο.