Dark Mode Light Mode

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Αποζημιώσεις 7 εκ ευρώ δόθηκαν στους αγρότες του Δήμου Παγγαίου!

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση της Τάνιας Ελευθεριάδου σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών του Δήμου Παγγαίου.

Αυτή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η βούληση και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την άμεση στήριξη των παραγωγών σε μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, λόγω της απρόβλεπτης εξωγενούς ενεργειακής αλλά και της πλέον μόνιμα παρούσας κλιματικής κρίσης, είναι δεδομένη.

Στο πλαίσιο αυτό: Την Παρασκευή 20.1.2023, συνεδρίασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων.  Κατόπιν της συνεργασίας, αποφασίστηκε η αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγγελίας για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών: επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, μήλων και καστάνων, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Πρόκειται για τις παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών σε όλη την επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, για την καλλιέργεια μήλων η ενίσχυση διαμορφώνεται ανά ποικιλία, κλιμακωτά σε 250–300 ευρώ ανά στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα). Την Τρίτη 31-1-2023, συνεδρίασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Κατόπιν της συνεργασίας, αποφασίστηκε η προώθηση, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, στο Υπουργείο Οικονομικών των αποζημιώσεων των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες Π.Ε. Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού Π.Ε. Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Καβάλας.

Όσον αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού, αναφέρουμε ότι:

1. Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα καλυπτόμενες ζημιογόνα αίτια (όπως χαλαζοπτώσεις κ.λ.π) σε διάφορες καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια, ελιές, αμύγδαλα, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, μηδικές, κηπευτικά κ.λ.π., στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Καβάλας διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έχουν γίνει 121 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 3.348 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί για όλες τις καλλιέργειες και έχει ξεκινήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων.

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με την απόφαση 111/18-10-2022 του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή του άρθρου 87 ν.4975/30.9.2022, καταβλήθηκαν στις 4.11.2022 προκαταβολές για τις αμπελοκαλλιέργειες από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022 στις Π.Ε Καβάλας, ύψους 2.348.292,99 ευρώ που αφορούν 472 παραγωγούς. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε και νέα πληρωμή, στις 23.12.2022 στους παραγωγούς της Π.Ε
Καβάλας, ύψους 4.350.722 ευρώ και ολοκληρώθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων στα αμπέλια (συμπεριλαμβάνεται η περιοχή του Παγγαίου) ενώ επίσης ολοκληρώθηκαν οι αποζημιώσεις για όλες τις καλλιέργειες (όπως δενδρώδεις καλλιέργειες, αροτραίες καλλιέργειες κ.λ.π.) στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε Πιερέων (περιοχές Ποδοχώρι, Κοκκινοχώρι, Ακροπόταμος).

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αποζημιώσεις ύψους 7 εκ. ευρώ περίπου στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Επιπλέον και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΛ.Γ.Α. τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθούν όλα τα πορίσματα για όλες τις καλλιέργειες που εκκρεμούν οι αποζημιώσεις σε όλη την Π.Ε Καβάλας και η καταβολή των αποζημιώσεων και η ολοκλήρωση τους (αμύγδαλα, ελιές, αροτραίες) προβλέπεται έως τέλη Φεβρουαρίου 2023. 2. Επισημαίνεται ότι, οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Για τις ζημιές στα ελαιόδεντρα που αναφέρεται στην ερώτηση, ο μέσος όρος (μ.ο) των ποσοστών από την χαλαζόπτωση-βροχόπτωση κυμάνθηκε στο 70%, στην περιοχή της Γαληψού. Οι εκτιμήσεις και οι επανεκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α. είναι εξατομικευμένες και πέρα από τη σφοδρότητα ενός καιρικού φαινομένου, που επίσης μπορεί τοπικά να ποικίλει, σημαντικά στοιχεία στη διαμόρφωση του πορίσματος αποτελούν παράμετροι, όπως η κατάσταση της καλλιέργειας, οι καλλιεργητικές φροντίδες, το στάδιο ωρίμανσης κάθε καλλιέργειας, η ποικιλία κ.λ.π., που μπορεί να διαφοροποιούνται από το ένα αγροτεμάχιο στο άλλο.

Συνεπώς, τα πορίσματα γειτονικών αγροτεμαχίων μπορούν να διαφέρουν σημαντικά τόσο ως προς το ποσοστό ζημιάς όσο και ως προς την αναμενόμενη παραγωγή. Όσοι από τους παραγωγούς της ανωτέρω περιοχής δεν συμφωνούν με τα πορίσματα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με το ανωτέρω Κανονισμό έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεκτίμηση κατά τη διενέργεια της οποίας η ζημιά τους εξετάζεται εξ αρχής από δύο γεωπόνους εκτιμητές και, όπου τυχόν διαπιστώνονται λάθη ή παραλείψεις διορθώνονται. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας υποβλήθηκαν ενστάσεις που αφορούν 100 αγροτεμάχια σε σύνολο 1200 αγροτεμάχιων που είχαν υποβληθεί και εκτιμηθεί.

Η διενέργεια των επανεκτιμήσεων θα πραγματοποιηθεί από δύο έμπειρους γεωτεχνικούς του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας το επόμενο χρονικό διάστημα».

Προηγούμενο άρθρο

Δημήτρης Πουρσαϊτίδης: Με έναν μόνο εργάτη δεν τελειώνει το έργο της ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα

Επόμενο άρθρο

«Απορρόφηση» του ΔΙΠΑΕ Καβάλας από το Δ.Π.Θ. μέσω νομοσχεδίου;