Μεγάλο ενδιαφέρον για καβαλιώτικα θέματα και όχι μόνο, παρουσίασε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κομοτηνή. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, που σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και χθες Τρίτη βρίσκονταν στην Αθήνα.
Πρωταγωνιστής της συνεδριάσεως, μέσω των ερωτήσεων που κατέθεσε, ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης. Ρώτησε για τη συμμετοχή της περιφέρειας ΑΜΘ στην έκθεση τουρισμού του Παρισιού, για το γνωστό βίντεο του Euronews, καθώς και για τα απλήρωτα τιμολόγια προμηθευτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Για τη συμμετοχή της περιφέρειας στην έκθεση του Παρισιού ο κ. Καραλίδης είπε ότι η ΑΜΘ παρίστατο μεν, αλλά όχι με δικό της περίπτερο, όπως ανέφερε το δελτίο τύπου παρά μόνο με ένα απλό τραπεζάκι. Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης εξήγησε ότι επρόκειτο για σταντ και ότι το προϋπολογισμένο ποσό των 10.000 ευρώ δεν ήταν επαρκές για μία κανονική συμμετοχή στην προαναφερθείσα έκθεση.
Με αυτή την αφορμή και με το γνωστό ζήτημα του περιβόητου πλέον βίντεο από το Euronews, ο Φώτης Καραλίδης ζήτησε την παραίτηση του Κώστα Αντωνιάδη. Αναφορικά με το βίντεο, υποστήριξε ότι έπρεπε να ελεγχθεί πριν μεταδοθεί, κατηγορώντας τον Κώστα Αντωνιάδη ότι αυτοδιαψεύδεται. Επί του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Αντωνιάδης απάντησε ότι επρόκειτο για μία επιτυχία, ενώ κάλεσε τον κ. Καραλίδη και τους διαμαρτυρόμενους δημάρχους να δουν το ποτήρι μισογεμάτο. Όποια λάθη και αστοχίες έγιναν, αν έγιναν, θα τα διορθώσουμε, υποστήριξε ο Κώστας Αντωνιάδης.
Σχετικά με τις απλήρωτες δαπάνες των περιφερειακών ενοτήτων, ο κ. Καραλίδης παρατήρησε ότι οι προμηθευτές αγανακτούν. Προέβλεψε ότι όσοι έχουν κόψει τιμολόγια δε θα μπορέσουν να πληρωθούν. Κατηγόρησε τη διοίκηση για απευθείας αναθέσεις χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία. Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς σε γενικές γραμμές ήταν αόριστη, παρά την αντίθετη προσπάθεια που κατέβαλε αφού το θέμα ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.
Ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όχι μόνο στην ΑΜΘ, εξαιτίας νομοθεσίας η οποία γνωστοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016. Είναι εύλογη η διαμαρτυρία των προμηθευτών, αναγνώρισε ο κ. Πέτροβιτς, που εξήγησε ότι τα χρέη ίσως και να ξεπερνούν τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Υπέδειξε τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την επίλυση του προβλήματος. Στοχεύουμε, είπε ο κ. Πέτροβιτς, το θέμα να κλείσει το δυνατόν συντομότερα.
Σύμφωνα λοιπόν με γνωμοδότηση δικηγόρου, μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός με αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής, υπό τις εξής προϋποθέσεις: να βεβαιώσει η υπηρεσία ότι το έργο ή η προμήθεια έγινε, να υπάρξει από τον ιδιώτη επαγγελματία εξώδικο και μήνυση, να παραιτηθεί αυτός από τα έξοδα και τους τόκους. Αν το χρέος ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, τότε με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δεν αρκεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής αλλά απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κ. Καραλίδης αμφέβαλε για το κατά πόσο δύναται να τηρηθεί η διαδικασία την οποία περιέγραψε ο κ. Πέτροβιτς.