Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιου Νικολαϊδη, σχετική με την ενδυνάμωση του Δ.Π.Θ. με τμήμα του ΔΙΠΑΕ από Καβάλα και Δράμα.
Αν και η ερώτηση αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων της Δράμας, η απάντηση της Υφυπουργού κ. Ζέτας Μακρή είναι χρήσιμη. Ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές έγιναν σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο. Εννοώντας μόνο το Δημοκρίτειο. Μνημονεύει θετική εισήγηση εθνικής αρχής. Κάνει λόγο και εθνικούς λόγους για τους οποίους υποστηρίζεται το πανεπιστήμιο της Θράκης!
Από την απάντηση της Υφυπουργού επιβεβαιώνεται ότι γνωρίζαμε. Η αλλαγή γίνεται για να ενισχυθεί το Δημοκρίτειο και για εθνικούς λόγους. Ότι προηγήθηκε αφορούσε το πανεπιστήμιο που θα ενισχυθεί και σχεδόν μόνο αυτό.
Αποσπάσματα από τη συζήτηση στη Βουλή
Αναστάσιος Νικολαϊδης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας): «Πριν από τις όποιες αλλαγές, έγινε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία; Υπήρξαν συζητήσεις με την πανεπιστημιακή κοινότητα και των δύο τμημάτων; Ζητήθηκαν οι απόψεις των καθηγητών; Ρωτήθηκαν οι φοιτητές; Ή οι όποιες αλλαγές έγιναν στα γραφεία του Υπουργείου, μακριά από την κοινωνία της Δράμας και τις ανάγκες της;».
Ζέτα Μακρή (Υφυπουργός Παιδείας): «Για οποιαδήποτε αναβάθμιση ή αλλαγές γίνονται, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, πάντοτε είμαστε σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο και λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις προτάσεις του. Εν προκειμένω, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και η σύγκλητος από το έτος 2019 με πολλές αποφάσεις -να μην τις αναφέρω, είναι στη διάθεσή σας, φαντάζομαι ότι τις ξέρετε- μέχρι και τον Απρίλιο του ’23 μας τις είχε γνωστοποιήσει. Εστάλη και σχετικό έγγραφο που το υπογράφει ο πρύτανης κ. Μάρης, ο οποίος λέει ότι «όλη αυτή η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και της διοικητικής και γεωγραφικής ταύτισης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και διασφαλίζεται και το εθνικό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή». Εσείς το ξέρετε καλύτερα, ζείτε εκεί. Η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης), λοιπόν, εισηγήθηκε θετικά στο θέμα και ενέκρινε τη μεταφορά και την ενσωμάτωση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αυτών των τμημάτων με έδρα τη Δράμα. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει μια ειδική αντιμετώπιση για την ενίσχυσή του σε φοιτητές, σε υποδομές, σε επιστημονικό προσωπικό, σε χρηματοδότηση. Για προφανείς επιστημονικούς λόγους σας είπα και στην αρχή ότι το υποστηρίζει απολύτως με τη δράση του, με την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, αλλά και για εθνικούς λόγους».
Αναστάσιος Νικολαϊδης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας): «Κυρία Υπουργέ, χαίρομαι που με επιβεβαιώνετε, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα δεν ερωτήθηκε η κοινωνία της Δράμας, δεν ερωτήθηκαν οι καθηγητές των σχολών, δεν ερωτήθηκαν οι φοιτητές των σχολών. Το κακό με τον τόπο μου είναι ότι ποτέ δεν ερωτάται».
Ζέτα Μακρή (Υφυπουργός Παιδείας): «Στην ένστασή σας γιατί δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία, γιατί δεν ρωτήθηκαν οι φοιτητές, θα πω ότι εμείς ακολουθούμε μια διαδικασία που αναδεικνύει την επιστημονική αναγκαιότητα λειτουργίας ενός τμήματος σε μια περιοχή. Δυστυχώς υπήρξε κάποια εποχή η αντίληψη «κάθε πόλη και σχολή». Θέλουμε οι σχολές να είναι βιώσιμες, να τιμούν την περιοχή στην οποία βρίσκονται και οι φοιτητές εκεί να φοιτούν και να είναι θωρακισμένοι με τις επαγγελματικές και τις επιστημονικές δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια να γίνουν ενεργοί κοινωνικά.