Συμπολίτης που στην οικογένεια του υπάρχει άτομο με ειδικές ανάγκες, βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει.
Οι θέσεις ΑμεΑ έξω από το κατάστημα ήταν πιασμένες. Από οχήματα που δεν είχαν κάρτα ΑμεΑ και δεν δικαιούνταν να παρκάρουν στα δύο σημεία. Ο συμπολίτης προσπάθησε να βρει το δίκιο του αλλά βρήκε τον μπελά του. Μας διηγείται αναλυτικά το πρόσφατο περιστατικό.
Η συνέντευξη
Ερ: Θέλουμε να μας πείτε τι έγινε το απόγευμα της Δευτέρας έξω από σούπερ μάρκετ εδώ στην Καβάλα. Είναι κάτι που γενικότερα αφορά τις δυσκολίες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των συγγενών τους.
Απ: Πήγα να ψωνίσω στον Σκλαβενίτη (κατάστημα περιοχής Ιχθυόσκαλας) τη Δευτέρα που μας πέρασε, με τη γυναίκα μου, το παιδί μου και το αυτοκίνητο μου που διαθέτει κάρτα ΑμεΑ. Το μικρό πάρκινγκ της εισόδου του Σκλαβενίτη ήταν γεμάτο. Επίσης κατειλημμένες ήταν και οι δυο θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ. Τοποθέτησα σε αυτά τα δυο ΙΧ, ένα σημείωμα. Ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να σταθμεύουν σε αυτές τις θέσεις. Αντί να καλέσω την Τροχαία, παρακάλεσα την υπεύθυνη του καταστήματος να ειδοποιήσει τους οδηγούς να πάρουν τα αυτοκίνητα τους από τις συγκεκριμένες θέσεις που είναι μόνο για ΑμεΑ. Δεν ήταν φυσικά αυτοκίνητα ΑμεΑ. Αυτό γίνεται ως συνήθως. Η μια οδηγός ήρθε αμέσως και ζήτησε συγνώμη. Ήταν μάλιστα ευγενέστατη. Πήρε αμέσως το αμάξι της και έφυγε. Ο άλλος οδηγός ήταν το ακριβώς αντίθετο. Άρχισε να με βρίζει, να με απειλεί, γιατί τον ειδοποιήσαμε και τον ενοχλήσαμε να φύγει από το πάρκινγκ των ΑμεΑ. Οι πελάτες αμέσως πήραν το μέρος μου. Οι υπεύθυνοι του Σκλαβενίτη αδράνησαν. Καλά που ήταν οι πελάτες. Δεν μου άρεσε η συμπεριφορά των υπευθύνων του καταστήματος. Στη συνέχεια κάλεσα το 100, ήρθε η ομάδα ΔΙΑΣ και εκείνη την ώρα ο πονηρός οδηγός, ο παραβάτης, επιχείρησε να φύγει κρυφά. Τον είδα και τον υπέδειξα αμέσως στους Αστυνομικούς οι οποίοι πήραν τα στοιχεία του και αποχωρήσαμε. Κατόπιν εγώ σε συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, αποφάσισα να προχωρήσω σε έγκλιση και αγωγή σε βάρος του. Πιστεύω ότι τέτοιες άθλιες συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Όταν έχει εκλείψει αυτή η κατανόηση, η ανθρωπιά, νομίζω ότι οδηγούμαστε σε κατήφορο.
Ερ: Οι θέσεις στάθμευσης που είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες πόσο συχνά είναι ελεύθερες στο κέντρο;
Απ: Κοιτάξτε αναγκαζόμαστε και παίρνουμε συνέχεια τηλέφωνο. Παίρνουμε την τροχαία η οποία μας παραπέμπει στη δημοτική αστυνομία. Η δημοτική αστυνομία άλλοτε έρχεται, άλλοτε μας λέει ότι έχει δουλειά. Εν ολίγοις γίνεται ένας μύλος.